WOK TO MAKE YUH WUK

18 Mar

Wok på elspis

Wok kräver ju hög värme så att man kan kasta omkring grönsakerna lite hastigt i pannan så att de får färg men ändå behåller sin krispighet. Det är ju stört omöjligt om man har elspis, lägger du ner allt i pannan så sjunker värmen och det blir mer kok än wok, med trista saggiga grönsaker.

Men om man trixar lite och steker på lite i taget så kan man ändå få ihop en schysst wok, lite pyssligt men inte så jobbigt faktist. Ta ett glas vin under tiden vetja, så blir väntan genast mycket kortare.

Jag gillar inte när wok är såsigt och rinnigt, det ska vara smakrik sås som klibbar fast lite runt grönsakerna. Tycker du med det så gör du den goda woksåsen nedan. Jag marinerade mitt kött i  lite av den, resten kokade jag ner så att den blev ganska tjock och klibbig innan jag lät kött och grönsaker dansa runt lite i såsen innan det tillslut landade på tallriken.

Woksås

  • 2.5 msk ostronsås
  • 1.5 tsk fisksås
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 3-4 tsk röd currypasta
  • några droppar lime samt lite limezest
  • När du sedan ska koka ner såsen så att den blir tjock och klibbig ringlar du ner lite honung.

-Blanda ihop alla ingredienserna utom honungen. Använd lite till att marinera köttet i, resten gör du sås på.

-Stek på kötet och grönsakerna, jag steker grönsakerna hastigt i olja med lite salt och socker samt finhackad vitlök och finhackad färsk ingefära. Häll såsen i pannan, reducera den, tillsätt honung och låt koka ihop. När såsen är good to go, (tjock och klibbig) kastar du ner det förstekta köttet samt grönsakerna, veva runt några varv i pannan så att såsen kommer åt alla grönsaker, ta sedan bort pannan från värmen och servera.

Broccoli, sugar snaps, röd paprika, rödkål samt rödlök.

Wokade grönsaker med entrecote och jordnötter*

*Med tanke på de urusla arbetsförhållandena för de indiska kvinnorna som jobbar med cashewnötter, väljer jag andra nötter tills dess att producenterna sätter ut ursprungsland på påsarna. Här kan du läsa mer om det: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/manga-struntar-fullstandigt-i-lagarna_2230409.svd

-Smaklig spis!

/Moma

6 svar to “WOK TO MAKE YUH WUK”

  1. charlotta I matrepubliken 18 mars, 2011 den 10:12 #

    vihar gasspis, det är verkligen grymt när man ska woka! it’s a shame att vi inte gör det så ofta, bara.

    trevlig helg!

    • momaskitchen 18 mars, 2011 den 17:40 #

      Jag tycker det är en skam att jag inte har gaspis, det är grymt till så mycket. Finns det någonting som el slår gas på?
      Trevlig helg på dig med- kör försiktigt!

  2. Barbro 18 mars, 2011 den 17:47 #

    Ser gott ut, nu blev jag sugen på asiatisk mat

  3. Hotness 18 mars, 2011 den 23:10 #

    Gäsp.. *tuggar vidare på en cashewnöt*
    Åsså blev jag sjuk igen

    • momaskitchen 19 mars, 2011 den 10:15 #

      Njae, snarare hon som plockat och rensat den åt dig.

  4. Hotness 20 mars, 2011 den 23:33 #

    Det tackar vi för. Det är så många som bara arbetar på i det tysta. Här är en kram till alla dem *KRAM*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: