GREEN SEASONING

16 Mar

Culantro

Jag var till Asian Market, Olof Palmes gata 12 Stockholm, i veckan som gick. Jag handlade inte så mycket, jag skulle bara ha koriander (cilantro). De brukar ha en stor knippe för 25 kr, fast den var slut för tillfället så jag fick ta den långbladiga varianten (culantro) i stället,  den som i Trinidad & Tobago kallas shado beni.

Jag minns i början när vi var i Tobago och besökte den lokala grönsaksaffären, jag kunde känna doften av koriander men inte se någon, tills grönsakstjejen visade mig culantron. Samma var det med stjälksellerin, den är så smal att den mer ser ut som bladpersilja än selleri.

De här olikheterna bringar ju en viss förvirring när jag ska tyda västindiska recept, för  jag vet aldrig vilken sort receptförfattaren avser när det står ”tre stjälkar selleri”. Tre av de små motsvarar en relativt liten stjälk av den sort vi är van vid.

Den lilla knippen av culantro som jag köpte på Asian Market gav mig i alla fall massor av inspiration, jag  lagade Pilau, Pepper Pot och så gjorde jag en flaska Green Seasoning, som du kan läsa mer om här.

Den här gången gjorde jag min Green Seasoning på vitlök, culantro, timjan, salladslök, selleri, salt, en skvätt olivolja samt en skvätt vatten. Perfekt till att marinera både kött, fisk och fågel med men också till att skvätta ner i soppor och grytor!

/Moma

4 svar till “GREEN SEASONING”

 1. LiLo 16 mars, 2011 den 13:22 #

  Min nya favvo ligger på Olofsgatan, där har dom snabbnudlarna med sataysmak, som inte finns nånannanstans längre!
  Den där gröna såsen vill jag verkligen ta mig i kragen och fixa till….
  Har fått Iranska kryddor idag av en kollega, örter och en hemblandad kycklinkrydda, spännande : )

  • momaskitchen 18 mars, 2011 den 17:27 #

   Ja, men ta dig i kragen nu! Det är ju lätt som en plätt, och perfekt då man sitter där med olika knippen örter som man inte riktigt vet vad man ska göra av. Det är bara en liten skätt kvar i min, så snart blir det dags för Asian Market igen.

 2. LiLo 23 mars, 2011 den 20:31 #

  Ja se nån sås har de inte blitt, men Pepper Pot var mäkta gott och populärt i Billing-Jengska residenset!
  Tack för att du inspirerar mig, kram

  • momaskitchen 23 mars, 2011 den 21:35 #

   Vad roligt att höra, nu blir jag bamseglad!
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: