AUTOLYS

2 Mar

 

Eftersom mat är ett av mina främsta intressen, så händer det att jag snubblar på massor av intressanta grejer i jakten på inspiration till nästa måltid.

Senast var det begreppet ”autolys”, en bra metod att använda sig av om man vill baka bröd och inte har tillgång till en maskin.

Ordet i sig fick tankarna att vandra till kemilektionerna som jag hade alldeles för hög frånvaro på och därav  fastnade ordet inte heller i minnesbanken. När det sedan var dags att läsa på ytterligare var det svårt att söka- då jag inte visste vad jag skulle söka på.

Men efter 11 timmars sömn dök ordet ”autolys” plötsligt upp i minnesbanken igen och jag kunde söka information om vad det innebär.

På Wiki kan man läsa att termen myntades av den franska professorn i bakning Raymond Calvel. Inom brödbakning så används termen för att beskriva resultatet av att blanda endast mjöl och vatten, som startar igång den glutenbildning som normalt startar igång vid knådningen.

Det jag är ute efter är ett bröd som inte kräver starka armmuskler (typ Hulken) och inte kräver en maskin och vad jag har förstått så är då autolysmetoden da shit, man ska röra väldigt lite, bara några minuter i taget och totalt cirka 5-6 minuter. Perfekt för sparrisar med andra ord!

Det funkar något i stil med att man rör ut mjöl och vatten, så att det mer kan liknas vid smet än deg. Sedan låter man det stå och vila, på så vis utvecklas glutenet, efter vilan tillsätter man jäst, salt. Hos Martin Johansson på Pain de Martin kan du läsa mer om autolys. Nu ska jag jaga rätt på ett passande recept!

-Lööv ya!

/Moma

Ett svar till “AUTOLYS”

  1. momaskitchen 2 mars, 2011 den 20:23 #

    Jag hittade just en till kul sida som beskriver lite kring själva kemin i bakningen: http://www.bakkemi.se/fordegar.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: