ITALIENSK LINSSOPPA

27 Feb

Det var den här soppan jag letade efter häromkvällen, fast jag letade på fel ställe, nätet. Det var ju i Allt Om Mat  som jag hade sett den. Du kan äta den som varmrätt med ett gott bröd till eller som en liten start på en större italiensk måltid där du serverar fler mindre rätter.

Här ger jag receptet vidare till er:

  • 2 dl gröna linser
  • 200 g pancetta (italienskt lufttorkat sidfläsk)
  • 2 små gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 3 stjälkar selleri
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1.5 l vatten
  • 3 rönsaksbuljongtärningar
  • 2 lagerblad
  • 2 krm salt
  • nymald svartpeppar

Till servering:

  • 2 tomater
  • 2 msk finhackad bladpersilja

Gör så här:

  1. Skölj och blötlägg linserna minst 4 timmar eller över natten. Slå av vattnet.
  2. Skär bort den hårda kanten av pancettan och dela i två bitar. Skär den ena biten i centimeterstora bitar och den andra i tunna skivor, som senare ska stekas om garnityr.
  3. Skala och finhacka lök, vitlök, morötter samt selleri.
  4. Fräs pancettan i olja och smör i en gryta.
  5. Lägg i lök, vitlök, morötter, selleri samt linser och fräs det på medelvärme i ca 5 minuter.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärningarna och lagerblad, låt koka i ytterligare cirka 20 minuter tills linserna blir mjuka. Skumma av då och då. Smaka av med salt och peppar.
  7. Undertiden soppan kokar steker du på de tunna pancettaskivorna och ställ åt sidan.
  8. Finhacka tomater och persilja och tillsätt det i soppan när du ska servera den och toppa med den tunna pancettan.

Jag serverade den här soppan tillsammans med lite småplock, som salami, nybakat bröd, oliver, ridderheims pomodore tomater  samt lite färsk pasta med hemgjord pesto. Jag tyckte soppan var fantastisk god, lätt fast ändå matig och pancettan lyfte soppan till himelska höjder och det var helt klart värt besväret att åka in till Hötorgshallen för att handla pancetta.

/Moma

7 svar to “ITALIENSK LINSSOPPA”

  1. @Spisat 27 februari, 2011 den 12:54 #

    Här vattnas det i munnen redan när jag läser mailet, ojoj vad detta är i min smak! Tar det som ett tips rakt av!

    Go sönda!

    • momaskitchen 28 februari, 2011 den 07:04 #

      Det tycker jag du ska göra! Jag får väl säga det samma, fast go måndag!

  2. LiLo 27 februari, 2011 den 14:35 #

    Kan detta vara något för Moma???

    http://www.sasongsbloggen.se/fa-mat-i-100-dagar

    • momaskitchen 28 februari, 2011 den 06:51 #

      Hahaha, ja förutsatt att jag kammar hem den! 🙂

  3. Lindasolstråle 28 februari, 2011 den 13:45 #

    Det ser så gott ut! Nu blev jag hungrig!

  4. Lena 3 mars, 2011 den 09:56 #

    Den får hamna på min matsedel när jag ska ha soppvecka!

    luv honey!

Trackbacks/Pingbacks

  1. MAGISKA SMÅ BALJVÄXTER « - 12 april, 2012

    […] andra hjälper bara till att sprida recept på goda linssoppor. Mitt bidrag till linshimlen är en italiensk linsoppa som lagas med panchetta, om inte den kan omvända en linsskeptiker så har jag svårt att se att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: