GRATÄNG

24 Feb

Sötpotatisgratäng med Västerbottenost

Det här är ett  enkelt och gott litet tillbehör som passar ypperligt om du ska servera någon form av kött. Jag serverade min sötpotatisgratäng som tillbehör till lammstek med rostade rotfrukter och rödvinssky; lite salt, lite syrligt och lite sött, supergott! Den funkar säkert bra på buffébordet också med lite goda grönsaker och kallskuret kött.

Du behöver:

  • Sötpotatis
  • lite vitlök
  • grädde
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • Västerbottenost
  • Toppa eventuellt med lite färsk timjan eller något annat grönt.

Så här gör du:

Det är lätt som en plätt, skala och tärna sötpotatis och koka den mjuk i lite vitlök, salt, svartpeppar samt grädde. Jag anger inga mått för det är så lätt att smaka av innan du lägger över sötpotatisen och grädden de har kokat i,till en ugnsfast form.

Queenie säger att gratänger får fin och jämn färg om man blandar osten med lite vispad grädde först och sedan brer det över gratängen. Queenie säger- Moma gör, hur du gör bestämmer du själv, det blir inte någon jätteskillnad.

-Smaklig spis!

/Moma

8 svar to “GRATÄNG”

  1. @Spisat 24 februari, 2011 den 13:37 #

    Vispgrädde till ost – måste provas. Tack & hälsa!

    • momaskitchen 24 februari, 2011 den 20:44 #

      LiLo: Ja, såå menade jag! 🙂
      Lindasolstråle: Helt rätt, så det tycker jag absolut att du ska göra!
      Spisat: Ja, hon är full av små knep den damen!

  2. Lindasolstråle 24 februari, 2011 den 14:00 #

    Sötpotatis är gott i soppor och ugnsbakade så det borde va gott i gratäng också, och västerbottenost är ju aldrig fel:-). Det här ska jag testa!

  3. LiLo 24 februari, 2011 den 14:02 #

    ahaaaa! Var det så du menade…haha så gjorde jag inte alls, men min blev god och populär den också!

  4. LiLo 25 februari, 2011 den 08:32 #

    Hittade här ett annat gratängrecept:
    http://cherinomohammed.blogg.se/

    Tur att den tiden är förbi!

  5. Lena 26 februari, 2011 den 11:53 #

    Sötpotatis till en sötnos! Sötpotatisgratäng är vansinnigt gott. Passar också bra till kött med röksmak. Har du varit på ”Ruby grill”, där vi åt det? Eller, finns den kvar? I gamla stan tror jag. De hade god mat för tio år sedan. Tiden går så fort nu för tiden.
    Lammstek! Man tackar!

    luv
    Trevlig helg!

    • momaskitchen 26 februari, 2011 den 12:05 #

      Nä, där har jag inte varit men den finns kvar :http://www.grillruby.com/.

      Jag går sällan ut och äter faktiskt, jag har så många bra kockar omkring mig att det sällan blir av:-) Det finns en karibisk restaurang i Malmö, Karib Creol (http://www.caribkreol.com/), som jag gärna skulle vilja testa, men Malmö är ju inte direkt nästgårds…
      Ha bästa helgen du med!!
      Lööv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: