VIETNAMESISK SOPPA

23 Feb

Ända sedan jag hörde Suzy i London, vars familj kommer ifrån Vietnam, prata om vietnamesisk mat har jag varit sjukt sugen på det. Grönt, krispigt och fräscht ska det vara. En gång åt jag och Hotness vietnamesiskt på restaurang, det var okej, men långt ifrån sådär grönt och krispigt som Suzy sa att det skulle vara. Efter det har jag bara ätit vietnamesiskt lagat i mitt eget kök.  Autentiskt? Haven’t got a clue. Gott? Väldigt!

Igår gjorde jag vietnamesisk nudelsoppa för andra gången. Jag gjorde den på kyckling, grönsaker, lime och fisksås. Och så koriander och chili såklart. Himelskt gott! Jag gjorde ungefär på samma sätt som jag gjorde förra gången (recept hittar du här). Fast den här gången gjorde jag  på kycklingfilé i stället för biff.

Jag kokade kycklingen separat med fisksås, lime, vitlök, chili, ingefära och koriander sedan använde jag det som buljong till soppan.  Servera gärna fisksås och färsk lime till, så kan var och en reglera sälta och syrlighet själv.

Det är egentligen bara att ösa i allt grönt och sprött du kan hitta. Jag hade i risnudlar, shitakesvamp, groddar, små broccolibuketter, machésallad, koriander och så kycklingen då.

Till soppan åt vi små spröda vegetariska vårrullar, som jag köpt frysta, med hemgjord dipsås till.

Recept på den goda dippsåsen:

  • 1.5 msk ostronsås
  • 3/4 msk fisksås
  • 1.5 msk sweet chili sauce (eller lite honung)
  • juicen av 0,5 lime samt lite zest
  • lite finhackad chili (eller torkade chiliflakes)
  • 0.5 msk finhackad koriander

-Rör ihop, doppa och njut!

/Moma

Ett svar till “VIETNAMESISK SOPPA”

  1. Barbro 23 februari, 2011 den 21:54 #

    Ser gott ut, gillat vietnamesisk mat, godare i syd än i norr som har sötare mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: