Syrran, Svågern och Småsmulorna var ju här på middag idag. Jag förberedde det mesta igår och jag skrattar fortfarande åt att jag trodde det skulle bli en stilla och vilsam dag idag. Det blev det inte. Men här nedan kommer receptet på lammsteken vi åt idag.
Till steken serverade jag rödvinssky, små potatishalvor som jag stekte i smör och olivolja i ugnen. Till det gjorde jag två smårätter, smörstekta skogschampinjoner & portabello med citronvinegrett, samt en liten sötpotatisgratäng med grädde och Västerbottenost. Det var bra tillbehör som lirade fint ihop, lite salt, lite sött, lite krämigt samt en bra syra från rödvinsskyn. Till dessert åt vi den goda Cassataglassen som jag gjorde igår, den kommer jag att göra igen!
Lammstek med Vitlök & Örter
Så här kan man göra:
- Gör små skåror här och var i steken och pula in vitlök och örter, jag hade färsk rosmarin samt timjan och kvarna sedan över svartpeppar och låt det vila över natten.
- Ta ut steken 30 minuter-1 timme innan du ska steka den. Sätt in steken i ugnen på ett galler över en långpanna. När steken fått en fin gyllene färg sänker du temperaturen till 120 grader. Låt stå i cirka 2-2 1/2 timmar eller tills innertemperaturen är cirka 55 grader. Ta ut och låt vila en stund.
Jag använder först ganska hög värme för att få fin färg och sedan låter jag steken gå klart på 120 grader, tanken är att den skulle gå klart på 2-2.5 timmar för ett mört och saftigt kött. Det hade den nog blivit om jag stuckit in termometern lite bättre och haft koll på klockan. Termometern hamnade nog för nära benet och visade 55 grader lite i snabbaste laget, så jag fick gå på känsla. Och tid, hade jag tänkt. Men jag och klockan är inte bästa kompisar direkt så vi hade dålig koll på varandra även den här gången.
Nu blev vissa bitar lite halvtorra, tyvärr. Fast det blev jättegott ändå. Småsmulan på 4 år, som egentligen inte är stormförtjust i kött, åt stora lass kött med rödvinssky på, så helt fel kan det inte ha blivit.
–Peace and out!
Oops, jag höll på att glömma vinet, vi drack Trio, Merlot Shiraz Cabernet (84 kr), samma som jag gjorde rödvinsskyn på och det var gott.
/Moma
Oj, ser riktigt gott ut. Det här ska jag visa Lasse, han älskar att laga mat och vi har aldrig gjort lamm, bara pratat om det..men nu ska det bli av!!! Tack!
Lola o Carina: Det är svårt att misslyckas med lamm,ha bara koll på tiden:-) Lycka till nu!
Det ser så gott ut, du är duktig Tjejen!
Vi ska till Gotland snart, undrar om jag ska ta hem lite lammkött därifrån, och se om jag får till det….. nee om du får till det menade jag 😉
Kram
Och rödvinsskyn då? Recept?
Luv!
Hahaha, jag måste skaffa mig en skrivassistent om jag ska hinna laga allt och samtidigt skriva ner recepten. Men jag har det på en höft, och jag ska såklart dela med mig vid senare tillfälle. Inte för attt jag tror att just du är i så stort behov av det!
Pöss
Såå smarrigt var det! O jag som inte ens gillar lamm. Om det inte är en riktigt liten späd stackare som inte hunnit dra på sig så mycket kofta…
Sötnos, lamm är lamm och får är får:-) Så då är den stora frågan: får får lamm?
– Bäääää!
Ser allt annat en misslyckat ut!
Nej, det vart inte misslyckat, bara lite i torraste laget 🙂