MOMAS GÄSTSPEL

15 Feb

I kallköket

Jag hade ju den stora äran att få hänga med Queenie på hennes jobb i fredags, det var den alternativa matlagningskursen som jag tidigare pratat om. Tanken var att jag skulle stanna 3-4 timmar, jag blev kvar hela passet på nästan 8 timmar. Efter det lurade hon iväg mig att dricka öl. Det var inte utan att fötterna ömmade och kudden snurrade när jag äntligen fick sova klockan 03.30, pip.

Passet

Jag vet inte vad jag hade för förväntningar innan jag gick dit, kanske att jag skulle stå vid sidan om och kika på och försöka vara så lite i vägen som möjligt.

Det första hon gjorde var att klä ut mig till kökspersonal, med vit köksskjorta och svarta baggy-jeans, åtminstone var de baggy på mig. Det var faktiskt lite jobbigt, nu såg jag liksom ut som en av dem… fast utan några större kökskunskaper och i ärlighetens namn tror jag inte heller att hon hade förvarnat någon annan än sin chef om att jag skulle vara där. Det är liksom lite så hon funkar, Queenie, typ ”De har väl ett eget jobb att fokusera på..?! So, nuh bother with my business!”

Kan jag..?

Hon inledde varje fråga med ett ödmjukt: Kan du…? Vilket jag oftast blev tvungen att svara nej på, för jag hade inte fileat citrus förr, inte ”äggat” glass och inte gjort så värst många uppläggningar heller. Den enda fråga jag kunde svara ja på var den om jag ”kunde vara så snäll att göra min goda senapsdressing som jag brukar göra”, det kunde jag förstås. Det mesta andra kommer jag nog att kunna svara ja på nästa gång jag kommer på besök, för nu har jag ju gjort det och vet hur det ska göras.

Varmköket

I varmköket stod killarna, de bjäbbade lite så där som unga killar samt kockar gärna gör, så där lite lagom vasst men kärleksfullt så att man vet att det är kockar man har omkring sig. Det var visst svårt att höra skillnad på 145 grader och 175 grader också. Men det gör inget, det vägdes upp av att det spelades reggae hela kvällen lång. Vi hade en egen reggae-dj i köket! Tänk ett kök med en egen reggae-dj… en som spelar sån reggae som jag gillar, det mina kära vänner går inte av för hackor och de 175 graderna är helt utsuddat ur mitt minne.

Bilder

Jag kände mig inte helt bekväm med att först stövla in på deras arbetsplats och sedan slita fram kameran och börja fota dem och det de gör, så den här gången blev det blygsamt fotograferat. Nedan är ett litet axplock av det som serverades; Sos, gravlaxtallrik, chokladtallrik och lime-cheescake och så Queenie förstås.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag är mycket tacksam och glad över att Queenie känner så pass mycket tillit till mig att hon faktiskt vågar släppa in mig på sin arbetsplats- det är kärlek det!

/Moma

9 svar till “MOMAS GÄSTSPEL”

 1. Sis 15 februari, 2011 den 10:04 #

  Det ser ju inte ut som det är någon kvarterskrog direkt… Hungrig blev jag!

 2. Pontus 15 februari, 2011 den 15:22 #

  Love & Reespect!

 3. Barbro 15 februari, 2011 den 18:46 #

  Ser väldigt gott och fint ut, kanske skulle prova den restaurangen. Är säker på att du var till hjälp!

  • momaskitchen 15 februari, 2011 den 20:59 #

   Klart jag var till hjälp… eh, lite i alla fall, om inte annat så kanske jag var trevligt sällskap:-)

 4. Lena 16 februari, 2011 den 09:11 #

  Det är nu du ska skriva på bloggen hur du gör din senapsdressing. NU!

  • momaskitchen 16 februari, 2011 den 13:18 #

   Ja, jag trodde den fanns där redan… men det verkar den inte göra. 🙂
   Jag har typ alltid den som grund men jag har inga mått just nu.

   Senap- fransk är god men svensk grovkorning är inte så illa det heller.
   Olivolja
   Vitvinsvinäger
   Färsk vitlök
   Salt
   Nymald svartpeppar
   Socker, jag tycker det är ett måste för att få bra balans.
   Jag mixar alltid min dressing, då kan den stå utan att den skiktar sig och den blir tjock och fin.
   Men jag får se till att mäta lite och lägga ut ett ordentligt recept nästa gång jag gör dressing.

 5. Lena 16 februari, 2011 den 09:11 #

  luv 🙂

 6. Lena 16 februari, 2011 den 14:02 #

  Mät!

  Anar måtten men är nyfiken på hur du gör 😉

  • momaskitchen 16 februari, 2011 den 20:28 #

   Jag ska, jag ska, men just nu har jag en full flaska i kylen. Men jag fixar det nästa gång- only for youuuu!
   Lööv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: