PÅ TAL OM DESSERT

3 Feb

Jag såg på Halv åtta hos mig för en tid sedan och en av deltagarna serverade den sydafrikanska klassikern Malvapudding till dessert och till det serverade han hemgjord glass som han smaksatt med den sydafrikanska likören Amarula. Var han kom ifrån? Sydafrika såklart.

Jag skyndade mig att ladda ner receptet, dels för att alla deltagare verkade tycka mycket om desserten och dels för att jag tänkte att den kan vara en bra utgångspunkt om man vill experimentera lite, kanske byta ut amarulan mot någon annan likör, portvinet mot sherry..? Eller vad vet jag? Man kan såklart använda hans recept som det är också utan att byta ut något, men om man har annat gott i barskåpet än vad receptet anger så går det säkert bra att byta ut lite. Kalla det bara för guds skull för något annat då, så att du inte blir anmäld för helgerån. 

Malvapudding med Amarulaglass

 Från TV-programet: Halv åtta hos mig.  Kock: Nic – från Stockholm. Receptet kommer ifrån TV 4:as site.

Antal portioner: 4

  • Malvapudding
    Del 1
    250 ml socker
    2 st ägg
    1 msk aprikosmarmelad, slät
  • 300 ml mjöl
    1 tsk bikarbonat
    en nypa salt
    2 msk smör
    1 1 msk vinäger
    125 ml mjölk
    Del 2
    250 ml vispgrädde
    100 g smör
    1 dl socker
    1 dl portvin
    Amarulaglass
    500 ml vispgrädde
    1 st vaniljstång
    1 burk sötad kondenserad mjölk (375 ml)
    150 ml Amarula cream, likör

Gör så här

1. Amarulaglass
Vispa grädden i en skål tills den tjocknar.

2. Skiva vaniljstången på mitten, på längden, och ta bort insidan. Blanda med grädden.

3. Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa ihop.

4. Tillsätt Amarulan och vispa.

5. Frys ned i fyra-fem timmar före servering.

6. Malvapudding
Del 1: Vispa strösocker och ägg pösigt.

7. Blanda sedan i aprikosmarmeladen.

8. Blanda de torra ingredienserna från del 1 i en separat skål.

9. Smält smöret och tillsätt vinäger och mjölk, tillsätt sedan de torra ingredienserna.

10. Blanda sedan i socker/ägg-blandningen.

11. Häll i puddingsmeten i en ugnsfast form som rymmer ca 2 liter.

12. Grädda i 190 C i 45 minuter.

13. Del 2: Häll ingredienserna under del 2 i en kastrull och värm upp (koka ej).

14. Sedan ska gräddsmeten fördelas jämt över den gräddade puddingen.

15. Servera puddingen med glass och eventuellt färska bär.

-Lycka till!

/Moma

2 svar to “PÅ TAL OM DESSERT”

  1. Nicholas Fjord 17 februari, 2011 den 01:05 #

    How wonderful to find this blog entry! I am the guy from the TV episode you mention.

    The ice-cream recipe is one I stole from my sister. It is so terribly, terribly easy and fail-proof. You can certainly add whatever you wish to it. In fact, I had never included Amarula cream (or any sort of liqueur) before the actual day I prepared it on camera. I had thought about using Bailey’s, but wanted to tie in something South African. Very often I simply throw in frozen fruit, the sort you can buy at any ICA-type supermarket.

    The malva pudding, on the other hand, should always have a bit of port (or similar) in it to be truly authentic, I believe. It is also an easy recipe and beautifully reflects a portion of South Africa’s vast diversity. It was originally brought to the country by the Dutch in the 1600s, with Malvecea wine (and therefore its name) being added as ingredient by Portuguese immigrants (of which there are many in SA).

    In any event, I hope your attempts and experimentation turned out well!

    /Nic

    • momaskitchen 17 februari, 2011 den 15:53 #

      Hi, Nic, how nice to have you on board!
      How funny that you found the blog yesterday as I was just about to try out that ice-cream recipe of yours:-). However I ended up putting everything back in the cupboard since the only thing I found was rhum and I thought it might be too strong, or maybe I should give it a try..?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: