Crème Pâtissière- vaniljkräm

27 Jan

Till tårtor, bullar, pajer med mera

Det här är en vaniljkräm som passar bra att ha i tårtor och som fyllning i till exempel bullar, petit choux och i pajer. Det är en tjock vaniljkräm och när den används i till exempel prinsesstårta eller gräddtårta ska den blandas med en del vispad grädde, jag använder även den samma och serverar till paj.

Jag gör min vaniljkräm med äkta tahitivanilj, vilket du kan köpa hos Niclas Deli, den är betydligt dyrare än bourbonvaniljen (vilket är den sort du hittar i vanliga livsmedelsaffärer), men den är också betydligt godare och betydligt drygare.

Klicka på länken till Niclas Deli i fall du vill ha äkta tahitivanilj från Tahiti:

www.niclasdeli.se

Vaniljkräm med tahitivanilj

  • 5 dl mjölk
  • 50 g socker X 2 (100 g socker totalt)
  • 1/4 tahitivanilj, eller en hel stång bourbon.
  • 100 g äggula
  • 50 g majzena
  • 10-15 g smör
  1. Koka upp 50 gram socker, mjölk och vaniljstången som du delar på längden och skrapa ur vaniljkornen (du använder både korn och stång).
  2. Under tiden vispar du ihop 50 gram socker med äggula, när du gjort det tillsätter du snabbt majzenan.
  3. När mjölken kokat upp häller du, under vispning, ner lite i taget av mjölken i äggblandningen. Om äggen värms upp för fort riskerar du att få äggröra i stället för en slät och fin vaniljkräm.
  4. Häll tillbaka vaniljkrämen i kastrullen och låt det koka upp, men se till att vispa hela tiden så det inte bränner vid.
  5. Häll krämen i en ren bunke och låt den svalna, vispa då och då. Rör ner smöret då krämen är cirka 40-45 grader varm. Är det för varmt kan den skära sig är den för kall kan du få smörklumpar i.

-Lycka till!

/Moma

14 svar to “Crème Pâtissière- vaniljkräm”

  1. Lena 27 januari, 2011 den 13:50 #

    Det är just en sådan kräm jag sparat min vaniljstång till. Ska bara ta mig för att baka något att stoppa den i!
    Vaniljbullar eller petit chouxer eller … MUMS!

  2. Lena 28 januari, 2011 den 13:31 #

    Vissa saker använder man inte bara så där, utan eftertanke! Då har man kastat pärlor till svinen 😉

    *fredagskram* 😀

Trackbacks/Pingbacks

  1. VÅRBUFFÈ « - 5 maj, 2012

    […] gräddtårta gjord på Fiona Carins Very Lemony crunch cake med vaniljkräm och limemarinerade jordgubbar och […]

  2. RABARBERMUMS « - 11 maj, 2012

    […] -Servera rabarbern till mandelkakan tillsammans med vaniljkräm, vill du göra egen vaniljkräm hittar du recept här: Hemgjord Vaniljkräm. […]

  3. PRINSESSTÅRTA « - 17 juni, 2012

    […] Småsmulan fyllde fyra år och av sin moster önskade han sig en rosa prinsesstårta, och då fick han förstås det! Jag bakar mina tårtor med hemlagad vaniljkräm, här hittar du recept på det: Vaniljkräm. […]

  4. GODSAKER MED VANILJKRÄM « - 8 september, 2012

    […] är en riktig sucker för hemgjord vaniljkräm, len och mjuk kräm med fin vaniljsmak. Det är vansinnigt gott och man kan använda vaniljkräm […]

  5. Very Berry B-day cake « - 15 september, 2012

    […] hittar du recept på hemkokt vaniljkräm, jag använde drygt halva satsen till tårtan. Oro dig inte för det som blir över, det finns så […]

  6. Instant Vanilla Pudding Mix « - 9 december, 2012

    […] vaniljkräm gjort på pulver, inte så att man dör om man äter det, typ, så länge man inte ätit the real ting! Men bortsett från att färdiga vaniljkrämsmixer smakar blaha så kändes det tråkigt att […]

  7. KaribiskTrifle | - 6 maj, 2013

    […] vaniljkräm (klicka här för recept) […]

  8. Rabarberpaj, den bästa | - 10 maj, 2013

    […] – Servera dina pajer med hemgjord vaniljkräm! […]

  9. Vid oväntat besök | - 7 juni, 2013

    […] med Moma-mamman hem på middag som avslutades med en romindränkt chokladkaka som fylldes med vaniljkräm och toppades med grädde och […]

  10. Blåbärspaj | - 10 juli, 2013

    […] är barnsligt förtjust i hemgjord vaniljkräm och äter helst det till paj, men det är gott med vaniljglass […]

  11. Med Crème Pâtissière kommer man långt | - 10 maj, 2014

    […] I de här glasen ärdet citron- och cocoskaka, vaniljkräm och färsk mango och färska hallon. Recept på vaniljkräm hittar du här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: