MIDDAG

11 Jan

Soppa & nybakat bröd

Igår blev det Split Pea Soup till middag och det var så gott! Jag bakade även lite långbröd att äta till soppan. Långbröd är det som i olika kokböcker brukar kallas för Pain riche, men som inte alls smakar som Pain riche du köper i butiken (tur är väl det), enda likheten är längden, därför kallar jag dem för långbröd.

Långbröd är lätt att göra och går relativt snabbt att sno ihop och det passar perfekt till soppa då det är ett ganska lätt bröd.

Här nedan hittar du länken till receptet på Split Pea Soup- det vill säga ärtsoppa med potatis lime & koriander, gott så det förslår.

https://momaskitchen.se/2010/04/21/split-pea-soup/

Momas Långbröd (3 bröd)

  • 25 g jäst
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 3 dl vatten, 37 grader
  • 4 msk olja
  • 2 tsk honung
  • 0.5 tsk salt
  1. Blanda ut jästen med det ljumna vattnet, blanda sedan i olja, honung och salt. Blanda ner mjölet, lite i taget, vispa gärna med elvisp (degkrokar). Degen ska vara ganska lös, så häll inte i all mjöl i fall den blir för fast. Strö över ett tunt lager av mjöl och täck med bakduk, jäs degen i ca 30 minuter.
  2. Forma degen till tre längder, lika långa som plåten, knåda inte degen för mycket utan försök att vända in kanterna och lägg skarvarna nedåt, eventuellt kan det vara lättare att försöka vira degen lite försiktigt.
  3. Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt och pudra över lite mjöl, låt de jäsa utan bakduk i ca 30 minuter.
  4. Grädda dem i mitten av ugnen i 250-275 grader i ca 12-15 minuter. Låt dem svalna utan bakduk.

-Smaklig spis!

/Moma

6 svar to “MIDDAG”

  1. heidi östergren 11 januari, 2011 den 16:18 #

    Tänk att jag alltid blir så himla hungrig när jag läser dina härliga recept och ser dina fina bilder. Tänk om det gick att få provsmaka, mums, mums!

  2. Erik 11 januari, 2011 den 17:17 #

    Hej!

    Jag vill bara säga att det heter baguette i frankrike. ordet pain riche kommer från tore wretman då han jobbade på restaurang riche i sthlm. han ville efterlika baguetten och kalla det pain riche = brödet från Riche.

    mvh erik

    • momaskitchen 12 januari, 2011 den 17:42 #

      Erik: Grejen är att de här bröden vare sig smakar som baguette eller Pain Riche, det är inte lika segt och storblåsigt, men det är gott ändå och går snabbt och enkelt att sno ihop 🙂

  3. carina kårsell 15 januari, 2011 den 14:41 #

    Ja, vad du är duktig! Jag är imponerad, och så fint upplägg på din blogg! Sen tänkte jag ”sno” det här brödreceptet, såg såååå gott ut!

    • momaskitchen 16 januari, 2011 den 15:42 #

      Sno på, det är liksom det som är meningen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: