LAMMET

6 Jan

Pilaff

Det blev Lamm Pilaff på min lammhals, jag sneglade mot Turkiet och Västafrika och här nedan ser du resultatet.

Det är märkligt hur man funkar, normalt sett är jag inte särskilt förtjust i vare sig nötter, kanel, kardemumma eller torkad frukt i mat, men den här rätten innehåller alla dessa ingredienser och det smakade förträffligt bra.

Jag var inte helt säker på att sonen skulle gilla smakerna och framförallt inte russin och plommon. Men så fel jag hade, han åt glatt och mellan tuggorna fick han fram, ”Men gå direkt och skriv ner hur du har gjort och spara, för snart mamma, har du material för en grym kokbok.” Han åt tre gånger av maten under kvällen och  nattens lopp.

Lamm Pilaff

750 g lammhals, skuren i bitar

2 msk olivolja att bryna lammet i
Kryddor att ginda in i köttet med: 1 tsk timjan, salt, svartpeppar, 2 pressade vitlöksklyftor
1 stor gul lök, skuren i småbitar
600 g basmati ris
1 kanelstång
2 buljongtärningar upplöst i 1.3 liter vatten
0.5 dl gula russin
0.5 dl katrinplommen, skurna i mindre bitar
1.5 tsk gurkmeja
10 kardemummakärnor
1.5 tsk harissa
1.5 tsk salt
svartpeppar
2 stora vitlöksklyftor, tunt skurna
0.5 dl rostade pinjenötter/skalad rostad mandel grovt hackad

Till servering: 1 näve finhackad färsk bladpersilja samt eventuellt yoghurt.

  1. Använd en gryta. Bryn köttet och lägg det åt sidan. Fräs lök och vitlök tillsammans med gurkmeja, kanelstång, harissa, kardemummakärnor samt svartpeppar. Löken ska inte brynas utan bara bli mjuk. Koka upp vattnet vid sidan om och lös upp buljongtärning, slå buljongen över kryddblandningen och tillsätt köttet, nötter, russin samt katrinplommon och låt sjuda under lock i ca 10 minuter.
  1. Skölj riset väl i kallt vatten. Tillsätt riset i grytan och låt det koka upp och koka på medelvärme i ca 5 minuter.Sänk värmen till lägsta och sätt på locket. Låt koka klart under lock, cirka 10 minuter. Om det ser ut som att det är för mycket vätska kan du ta bort locket och låta lite av vätskan ånga bort. Är det för lite vätska så tillsätter du bara hett vatten, gör gärna ett hål i mitten av grytan och häll ner vattent där,
  1. När riset har kokat klart lyfter du bort locket och  låter det ånga av lite. Pressa över lite lime- eller citronjuice, alternativt serverar du klyftor av lime eller citron till. Strö över finhackad persilja.

Gör gärna en sallad med yoghurtdressing till. Jag åt även grillad tomat samt grillad paprika till och den grillade paprikan var jättemumsig till!!

-Smaklig spis!

/Moma

2 svar to “LAMMET”

  1. Barbro 6 januari, 2011 den 17:08 #

    Smaskens!

  2. Sofie / Mumsfillibaba 6 januari, 2011 den 21:10 #

    Så gott det låter! Känner dofterna!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: