TEMPERERING

12 Dec

Doppa choklad

Nu ska jag doppa mina kanderade apesin- och mandarinskal. Jag började med att bränna chokladen i mikron när jag skulle temperera den och jag kan meddela att bränd choklad luktar apa. Det kan ju vara bra att tänka på att ta det lite lugnt med temperaturen om man ska smälta i mikron, jag satte nästa laddning på defrost och bytte till en tjockare plastbunke, typ degbunke. 

Temperering

Ta 2/3 mörk choklad och smält det i mikron till cirka 48-50 grader. Ta ut chokladen och tillsätt 1/3 choklad, rör bara försiktigt ner den så att den blandas med den varma chokladen och får smälta till 27 grader, sedan ska temperaturen upp igen till 31-32 grader innan det är dax att börga doppa. (Använd en vanlig digital kökstermometer).

Och nu, doppa, doppa, doppa och ja… du fattar!

Fördelarna med tempererad choklad

Det som är så bra nu när du har doppat i tempererad choklad (och gjort rätt) är att den kan förvaras i skafferiet och att den kommer att se fin ut i upp till en månad. Om du inte tempererar chokladen måste den förvaras i kylskåp och ganska snart blir den ful och gråspräcklig eller randig. Tempererad choklad smälter inte heller lika lätt vid beröring som otempererad choklad gör och så blir det blankt och fint!

Edit: Hmm… Jäkla skithel…te! Chokladen måste doppas om, den är randig. Jag tror jag missade det momentet då chokladen skuller ner till 27 grader och sedan upp till 31-32. Jag tror jag började dooppa då temperaturen sjönk från 50 grader till 32 grader. Blä, det får bli omdoppning någon annan dag, jag har tre plåtar som är randiga!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Visst blir man sugen att doppa när man ser mina kladdbilder?! Fast det blev fantastiskt gott!

/Moma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: