MERA ÄTBARA JULKLAPPAR

6 Dec

Trinidadtryffel

 

Jag hittade det här receptet och kunde så klart inte låta bli att posta det. Även denna lilla tryffel passar som finaste julklappen!

Lyssna: Triiiinidadtryffel… Tryffel gjord på finchoklad vars kakaoböner kommer från Trinidad och så en skvätt karibisk mörk rom och så vips befinner vi oss i 30 graders fuktig värme, inklämda mellan två tjocka rumpor i en Maxi Taxi med skränandes calypsomusik, som vi riskerar vårt liv genom att åka med. Det skumpar än hit och än dit och innan vi vet ordet av så är vi utspottade på vår destination…

Nåå, vad väntar du på, tror du man kommer längre än så här med hjälp av lite tryffel?

 Trinidadtryffel recept:

150 g mörk choklad, gärna Valrhona Pur Caraibe; The Sweetness of the Tropics
1 dl grädde
1 msk honung
2 tsk rumstempererat smör
1-1½ msk mörk rom
lite smält mörk choklad ( att rulla tryfflarna i)
kakaopulver (att rulla tryfflarna i)

  1. Hacka chokladen och lägg den i en skå, koka försiktigt upp grädde och honung, häll över chokladen och rör till smidig konsistens.
  2. Tillsätt smör och rör jämnt, rör ner rommen, låt smeten svalna tills den är fast i konsistensen, det tar några timmar.
  3. Ta ut små kulor med hjälp av en tesked och rulla till bollar, ställ tillbaka i kylen.
  4. Doppa kulorna i smält choklad och rulla i kakao. Förvara dem i kylskåp men ta gärna fram dem en liten stund innan servering. Om du vill slippa att chokladen du doppar i kristaliserar sig så måste du temperera den.

Temperering:

Temperering av mörk choklad (vit och mjölkchoklad har andra temperaturer så detta gäller bara mörk choklad). Finhacka chokladen, värm halva mängden till 48-50 grader, micro eller vattenbad, rör ner resten av chokladen. Rör tills temp. är 27-28 grader. Värm därefter upp den till 31-32 grader, klart.

Dags för att doppa chokladen. Tänk på att aldrig doppa kylskåpskall choklad, den ska vara rumsvarm. 

/Moma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: