HALLONTRYFFEL

4 Dec

 

 

Godsaker att ge bort

Mer ätbart som du kan slå in till fina julklappar. Malin mailade och ville ha något att ge till bästa dagisfröknarna, kanske vill du ge bort lite fin tryffel till bästa vännen eller svärmor? Receptet kommer ifrån bröd- och sötsakskungen Jan Hedhs kokbok Dessert.

Den här tryffeln är inte svår att göra, tvärtom, men var noggrann, står det gram så är det gram som gäller.

Valhronas choklad håller hög kvalité och priset är därefter. Vill du, så kan du använda Marabous mörka choklad och mjölkchoklad i stället, men inte blockchoklad.  

Hallontryffel enligt Jan Hedh

  • 125 g mörk choklad ( helst Valhrona Manjari, men Marabous mörka går alldeles utmärkt att använda)
  • 125 g mjölkchoklad ( Valhrona jivaralacteè eller Marabous mjölkchoklad)
  • 75 g hallonpuré (se nedan)
  • 75 g socker
  • 50 g smör
  • 3 1/2 vispgrädde
    – Samt 200 g mörk choklad (Valrhona Manjari eller marabou mörk) och ca 80 g siktat kakaopulver till att rulla tryffeln i.
  1. Finhacka de båda chokladsorterna. Lägg dom i en mixer eller matberedare.
  2. Koka upp hallonpuré, socker, smör och grädde.
  3.  Häll hallonblandningen över chokladen,  mixa tills chokladen smält.
  4. Bred ut blandningen på ett fat, täck med plastfilm och låt svalna i rumsvärme tills den stelnat.
  5. Fyll en spritspåse och spritsa små kulor eller använd två teskedar till att göra kulorna. Ställ i kylen för att stelna.
  6. Täck handflatorna med kakaopulver, rulla kulorna så att dom blir jämnt runda. Låt torka 1 timme.
  7. Temperera chokladen, se nedan. Rulla kulorna i handen med den tempererade chokladen.
  8. Rulla kulorna igen kakaopulver, lägg dem sedan i en sikt/sil och skaka bort överflödigt pulver.

De håller cirka 10 dagar i kyl eller sval. Den här tryffeln är underbart god, helt i klass med det du köper ute hos en bra konditor (men då är de betydligt dyrare). Men det här fixar du själv och det är inte svårt!

Du behöver en kökstermometer och en köksvåg, sen är det bara att köra. Det är lite pyssel, men svårt är det inte.

Hallonpuré

Kör hallon till en slät purè i en mixer, mosa det sedan genom en sil för att bli av med kärnorna, tänk på att purèn tappar ca 10% av sin vikt då kärnorna avskiljs, så ta lite i överkant då det gäller vikten.

Temperering

Temperering av mörk choklad (vit och mjölkchoklad har andra temperaturer så detta gäller bara mörk choklad). Finhacka chokladen, värm halva mängden till 48-50 grader, micro eller vattenbad, rör ner resten av chokladen. Rör tills temp. är 27-28 grader. Värm därefter upp den till 31-32 grader, klart.

Dags för att doppa chokladen. Tänk på att aldrig doppa kylskåpskall choklad, den ska vara rumsvarm. 

– Lycka till!

/Moma

3 svar to “HALLONTRYFFEL”

  1. Sis 4 december, 2010 den 16:46 #

    Bra tips till dagisfröknar, det här blir det i år! Men är det inte krångligt med tempereringen? Jaja, får väl höra av mig när det är dags 🙂

  2. MalinI 6 december, 2010 den 06:58 #

    Åhh tack så mycket 🙂

  3. Barbro 6 december, 2010 den 16:02 #

    Vad då ”ge bort till vänner och svärmor” vad är det för fel på mammor, eller i ditt fall mamma i singularis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: