ÄTBARA JULISAR

1 Dec

Hemgjort, återanvänt och ätbart

Nu har jag precis, eller precis och precis… det tog sin lilla tid, rockat klart mitt eget vaniljsocker på mina gamla använda vaniljstänger. Recycle-me like! Jag hade både tahiti- och bourbonvanilj som jag blandade till lite vardagslyx.

Jag gjorde på cirka ett halvt kilo socker och det tog nog mer än en timme. Fast jag delade upp oljudet på flera gånger.

Du tar bara dina gamla använda stänger och lägger dem i en mixer tillsammans med vanligt strösocker och så mixar du. Och mixar. Och mixar. Och mixar lite till. Nu är det klart. Fram med vågen och finpåsarna (som värsta Don Corleone). Dra ner persiennerna i fall du har snokiga grannar och inte vill ha oväntat besök. Mät och häll upp vaniljsockret i cellofanpåsar eller i små burkar i fall du ska ge bort det, annars duger det ju fint att förvara allt socker i en och samma burk.

Sikta gärna bort småbitarna som finns kvar i sockret,  använd tesilen. Eftersom jag ska ge bort mitt vaniljsocker, skar jag upp tunna bitar av vaniljstång som jag la ner i påsarna som ett litet äkthetsbevis. Hemgjort vaniljsocker, fin julis va?

I morgon blir det en julis på temat ”karibiskt, starkt och sött”.

/Moma

3 svar till “ÄTBARA JULISAR”

 1. @Spisat 1 december, 2010 den 17:55 #

  Ååh, det där är lyx. Kanske den yttersta lyxen.

 2. LiLo 2 december, 2010 den 21:26 #

  Ett trevligt och billigt klappförslag, som visserligen inte går att äta, men kanske kan inspirera till ätbart hittade jag idag.
  På Södermalmstorg finns en Afrikabutik. De säljer kokböcker för 30 kronor, som bara innehåller recept på riktigt god och billig mat! Blandad mat, Svensk mat, Italiensk mat och Afrikansk mat fanns att välja på. De säljer massa fina saker också, lite kryddor, the, choklad och kaffe och bissapblommor (hibiskus) att koka den godaste vackert mörkröda saft på (funkar även till alkofri glögg) dessutom är det mesta rättvise och eko-märkt!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ätbara julklappar « - 17 december, 2012

  […] Hemgjort vaniljsocker […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: