SAFFRANSBULLAR

28 Nov

Det är skönt att kunna dela upp arbetet ibland, då är kalljäst da shiit- lite nu och lite sedan.

Kalljästa saffransbullar

  • 50 g jäst
  • 2 dl kall mjölk
  • 1 paket saffran (0.5 g), 1 tsk socker att mortla saffranet med
  • 125 g rumstempererad smör
  • 0.5 dl socker
  • 1 ägg
  • ca 7 dl vetemjöl

Dag 1.

Rör ut jästen i den kalla mjölken. Mortla saffran och socker och lös upp det i jästblandningen och rör ner resten av sockret samt ägget. Klicka i smöret och rör ner mjölet, lite i taget så att det inte blir för mycket då torra bullar inte är gott. Plasta bunken och ställ den i kylskåpet i ca 8-12 timmar.

Dag 2:

Ta ut degen och dela den i 2o bitar och forma dem till runda bullar. Degen känns lite stum i jämförelse med vanlig vetedeg, men det blir fina och luftiga bullar när de väl är klara.

Antingen gör du släta bullar med till exempel pärlsocker på eller så fyller du bullarna med nedanstående fyllning. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 1 timme. Pensla dem med uppvispat ägg och grädda dem i 225 grader i ca 5-7 minuter.

  • Blanda 100 g rumstempererad smör med 0.75 g ljus muscovadosocker (vanligt strösocker funkar också bra).
  • Eller så penslar du bullarna med smält smör och doppar dem i strösocker när de ska ätas.

-Trevlig 1:a advent!

/Moma

10 svar to “SAFFRANSBULLAR”

  1. @Spisat 28 november, 2010 den 14:00 #

    Gott! Du är inte den enda som bakar idag, jästen är slut i alla våra affärer.. Helt galet vilken baktrend som råder 🙂

    Go advent & lööv!

    • momaskitchen 28 november, 2010 den 14:07 #

      Nämen slut? Det var första gången jag gjorde kalljäst vetedeg, hade inga större förhoppningar om att det skulle bli bra när jag tog degen ur kylen i morse- men de vart jättegoda. Så nu har jag två burkar kesella som jag hade bunkrat helt i onödan, för jag brukar baka med det.
      Go advent på dig med!
      Lööv

  2. Mette 28 november, 2010 den 17:19 #

    Åh ett recept ska jag prova…. Noooot hade ju gärna men mina skitiga trötta fingrar i en deg men kanske nästa jul…

  3. racqse 28 november, 2010 den 19:05 #

    Dom blev fina ju…kanske kan prova baka på jobbet.. Det e tråkigt att jag inte gillar saffran de ser jätte goda ut.

    • momaskitchen 28 november, 2010 den 20:11 #

      Det vart riktigt mumsigt! Du kan ju testa att göra kalljästa kanel- eller vaniljbullar i stället för saffran:)

  4. Sis 28 november, 2010 den 23:03 #

    Gott! Ska det bara vara 2 dl mjölk? Har för mig att jag brukar baka med 5 dl (o mer mjöl iofs). Hur många blev det?

  5. Anna-Karin 29 november, 2010 den 17:38 #

    Jag bakade faktiskt sånna igår, fast jag körde den snabba varianten med varm mjölk. Pelle gjorde en lussekatt, sen blev det en soffa och en korv med bröd… 🙂

    • momaskitchen 29 november, 2010 den 19:03 #

      Sis: Jodå, receptet är som det ska, det blev ca 25 bullar (glömde faktiskt att räkna).
      Anna-Karin: Härligt med kreativa barn!

  6. sara 14 december, 2012 den 15:31 #

    måste den stå i kylen så länge??

    • Moma's Kitchen 14 december, 2012 den 21:58 #

      Hej Sara, jag tror det, men jag har inte testat att jäsa den på kortare tid, brukar röra ihop den på kvällen och sedan baka ut bullar efter frukosten 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: