SNAPSPROVNING UTAN JULBORD

24 Nov

Gårdagens event

Jag var med Spot and tell och Snälleröds i Cedergrenska Tornet igår för en snapsprovning inklusive julbord. Cedergrenska Tornet ligger cirka 1.5 km från Danderyds Sjukhus. I och med att SL presenterade resealternativ som gjorde att jag oavsett buss skulle knata mellan 0.5-1 km i snålblåsten hoppade jag in i en taxi som tog mig till Cedergrenska Tornet på mindre än 5 minuter för en hundring.

Det var väl värda pengar, då min typiskt svenska hud inte kommer så bra överens med det svenska vinterklimatet. Två minuter i kyla gör att mitt ansikte blir torrt som fnöske och stramar åt som om huden har krympt två storlekar, vilket är en jäkligt obehaglig känsla och även ganska opraktiskt inför mingel med främmande människor.

Väl på plats

Efter ett trevligt välkomnande av Spot and Tell, Snälleröds och Cedergrenska med mingel och Snälleröds goda vitvinsglögg tågar vi näst högst upp i tornet för att sätta igång med snapsprovningen. Jag erkänner att jag var lite nervös, jag är ingen luttrad spritdrickare. Eric Berntson, VD Snälleröds, inleder snapsprovningen med att berätta om den svenska snapskulturen som har anor från 1400-talet samtidigt som han berättar om kryddningen och vilken mat som passar bra till vilken snaps.  

Snapsprovning

Vi fick ett snapsset om 5 stycken snapsar á 5 cl som vi skulle provsmaka tillsammans med den lilla smaktallrik som bestod av: 3 sillbitar, 1 laxskiva, 1 bit tonfisk, en bit Västerbottenost samt två 2 sorters skinka. Vi börjar med Brännmästarens Akvavit och en glasmästarsill. Det bränner i strupen så som snaps ska. Men jag vågar inte annat än smutta på min då jag vet att det är 4 kvar. Jag är som sagt ingen inbiten snapsare men jag har lärt mig att man inte dricker alkohol på tom mage.

I väntan på middagen som skulle börja klockan 19.00, försökte jag hänga med på provningen så gott jag kunde genom att bara smutta ytterst försiktigt på spriten. Något inte alla mina bordsgrannar gjorde, jag kan inte hjälpa att undra om de ångrade sig sedan.

Mycket snack

Under själva snapsprovningen berättar Johan Påhlsson, verksamhetschef på Cedergrenska Tornet, om våra svenska julmatstraditioner och om den mat som de har valt att servera på det Cedergrenska julbordet; sill, skinka, alla sorters kol, ål… och så vidare. Men nu börjar jag bli otålig, för den lilla sprit jag har druckit gick snabbt ut i blodet och magen väntar otåligt på sitt. Den oförskämdingen fullkomligt vrålar ”briing the damn food- jag vet vad som serveras på ett julbord!”  Men, det kommer inget mer.

Det tog ganska lång tid innan det gick upp för mig att jag inte skulle få någon middag, jag försökte titta mig runt och se om de andra deltagarna hade förstått det jag börjat misstänka. Jag tyckte jag anade något matt i blicken hos en del, men det var svårt att avgöra om det var alkoholen eller bristen på mat.  

Ett lyckat eventet

Så här går inte ett lyckat event till. Jag tycker synd om Snälleröds som inte fick rätt förutsättningar för att visa upp sina produkter, för jag tror inte att det här var deras syfte med eventet.

Det går inte att lova runt och hålla tunt och tro att de som är inbjudna ska leverera positiva omdömen. Det här eventet föll platt, det som började som något bra och trevligt slutade i hungerfrustration och ilska. Ilska över att behöva åka hem till andra sidan stan i snålblåsten på tom mage. Det var minst sagt surt att komma hem efter klockan 21 och koka gröt till middag då jag egentligen skulle ha lullat hem lycklig i matkoma efter ett bra event med snaps, julmat och trevliga människor.

/Moma

EDIT:

 Jag fick just veta att Cedergrenska lämnar kompensation till de som var på gårdagens event, ”gå-två-till-priset-av-en” på deras julbord. Synd bara att jag redan spenderat cirka 5 timmar på gårdagens event där det skulle ha ingått julbord, det gör mig inte jättesugen att ta mig tillbaka till Världs Ände för att spendera 350 kr på deras julbord. (ordinarie pris 695 kr/person)

 /Moma

 

5 svar till “SNAPSPROVNING UTAN JULBORD”

 1. @Spisat 24 november, 2010 den 16:03 #

  Vad synd.. ;(

 2. Sis 24 november, 2010 den 16:14 #

  Oförskämt. Pinsamt. Dåligt.
  De kan vara mer än glada över ditt ändå ganska snälla omdöme, med tanke på vad de utlovat och vad som faktiskt hände! Tanken med hela eventet är ju ändå marknadsföring och vad man kan misstänka, positiv sådan.

 3. hotness 24 november, 2010 den 17:08 #

  Helt ärligt, jag hade nog visat på dolda karateegenskaper om jag varit där utan att få mer mat än vad som ryms i en liten servett…

 4. momaskitchen 24 november, 2010 den 18:46 #

  @Spisat:Ja, det var faktiskt jättetrist.
  @Sis och Hotness: Hahaha, ja, det var ord och inga visor!

 5. Linn 26 november, 2010 den 16:21 #

  Tack för att du delade med dig, det hjälper oss inför kommande event. Hoppas du får en härlig helg :)// Linn, Spot and Tell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: