RICE AND PEAS

5 Nov

Jamaicansk husmanskost

Jag upptäckte just att jag inte hade något recept på Rice & Peas här inne. Jag som trott att jag hade postat det för länge, länge sedan. Men nu kommer här ett recept på uppmaning av LiLo.

Rice & Peas är typisk jamaicansk husmanskost, ett bönris kokat i cocosmjölk. Jag gillar inte när riset blir klibbigt och för att lyckas med att få ett fluffigt ris krävs ett bra ris, gärna Kurda Basmatiris.

Jag lagar mitt ris i en traktörpanna med teflon, det blir allra bäst tycker jag, riset blir fluffigt och fastnar inte i botten på pannan.

Rice & Peas

(Jamaicanskt cocos- och bönris)

  • 5 dl basmati ris av god kvalité, te x. Kurda
  • 1 burk cocosmjölk, samt 0.5-1 burk vatten att späda på med.
  • ca 200 g färdiga kidneybönor, gärna lite av spadet också.
  • 1/2 gul lök, skuren i småbitar
  • en bit pepparfrukt, storlek beror på sort och styrka, jag använder gärna en bit habanero
  • 1 knapp tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 klyfta vitlök, finhackad

Så här gör du:

  1. Skölj ditt ris i kallt vatten så att du blir av med det mesta av stärkelsen. Vattnet ska vara så gott som klart när det är färdigt att använda.
  2. Stek lök, vitlök och pepparfrukt mjuka. Slå på cocosmjölk, bönor plus spad, en halv burk med vatten, salt och timjan och låt det koka upp. Häll sedan i riset och låt det koka upp igen. När det kokat upp, sänker du värmen till lägsta och låter kalaset få ångkoka. Om det verkar som att det är för mycket vätska så släpp ut lite ånga genom att glänta lite försiktigt på locket, du vill inte ha vätska kvar när riset är klart för då blir det saggigt. Kokar det torrt är det bara att späda på med lite vatten. Det är svårt att ange exakta mått, det är så beroende av vilket ris, vilken kastrull och vilken spis man har, man får helt enkelt testa sig fram.
  3. Låt riset sjuda klart på låg värme, det tar ca 20 minuter från att du tillsatt riset.

-Severa med kyckling, fisk, en god vegogryta eller som det är med sallad, oh so sweet!

Detta bildspel kräver JavaScript.

/Moma

13 svar to “RICE AND PEAS”

  1. LiLo 5 november, 2010 den 10:06 #

    Tack!
    Det blir perfekt i morron när min vegetariska väninna ska äta här, lite stekt lax till tror jag kan funka bra.

    • momaskitchen 5 november, 2010 den 12:19 #

      Lycka till, firre blir jättebra till rice & peas!

  2. LiLo 6 november, 2010 den 21:26 #

    Wow! det var jättegott, att det blev lite, lite fastbränt i botten var gott!

    Laxfilén fick ett täcke av hackad uppkokt fänkål, lite hackad orange paprika för färgen och nedrört i cremefraiche!

    Tack för hjälpen till en lyckad middag!

    • momaskitchen 6 november, 2010 den 22:19 #

      Nöjet är helt på min sida, det är något magiskt i att få sprida goda recept omkring sig… 🙂

  3. Lena 25 augusti, 2012 den 11:33 #

    Fantastiskt gott ris det där. Åt det ofta när jag bodde i VästIndien och jobbade på båt där.
    Ska definitivt laga själv någon dag.
    Tack!

Trackbacks/Pingbacks

  1. En karibisk kväll att minnas | pickipicki - 20 juni, 2012

    […] och dippa friterad matbanan i tamarindsås och majonnäs. Grilla jerk chicken och servera med ris på bästa kokosmjölksviset, grillade cassava knyten, potatissallad, coleslaw och karibisk salsa. Njud på en efterrättsdröm, […]

  2. DEJT I MOMA’S KITCHEN « - 21 juni, 2012

    […] ville bjuda på traditionell karibisk mat, så det blev Jamaican Rice & Peas, vilket är ris och kidneybönor kokat i cocosmjölk, samt  grillad jerk-kyckling som också det […]

  3. Helg-häng « - 12 november, 2012

    […] har introducerat plantain i hennes liv. Vi har ätit stekt plantain till Jamaican Rice & Peas och Five Spice Chicken (åh, så gott), och så har vi ätit stekt plantain på frukostmackan och […]

  4. Karibisk söndagsmiddag | - 25 mars, 2013

    […] om någon frågar så jag tänkte det var läge för lite uppfriskning av minnet. Jag serverade rice and peas, (som är jamaicanskt bön- och cocosris) samt five spice chicken och stekt plantain, ugnsrostad […]

  5. Trini-Chinese Chicken | - 28 april, 2013

    […] Servera som det är eller med ris till, jag serverade rice and peas till (jamaicanskt bön- och […]

  6. Utflykt till Picki-paradiset | - 1 juli, 2013

    […] Cocos- och bönris […]

  7. - Hey, Pumpkin! | - 12 januari, 2014

    […] Västindien finns det en uppsjö av olika risrätter, grönsaksris, ris- med bönor och cocosmjölk, ockra-ris och pilau för att nämna några. Men nu var det pumpa-ris på menyn, […]

  8. Jamaican Vegie Jerk Burgers | - 29 september, 2014

    […] serverade mina burgare tillsammans med karibiskt bön- och cocosris, pepper sauce, karibisk majo, dubbel friterad plantain och Coleslaw. Men om man inte orkar med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: