Nybakat till frukost
Jag har kikat runt lite efter bröd som är enkelt att göra och som går att kalljäsa över natten så att man som mest bara behöver baka ut och grädda brödet på morgonen.
Jag hittade nedanstående recept på nätet någon gång , men det har inte blivit av förrän nu att jag testar det. Jag bytte ut Vetemjöl Special mot Manitoba Cream, ett proteinrikt vetemjöl som ger hög volym och fin blåsbildning.
Kalljäst frukostbröd (8-10 st.)
- 25 g jäst
- 4 dl vatten, 37 grader
- 1 dl mjölk
- 1.5 msk honung
- 1.5 tsk salt
- 570 g (9.5 dl) Manitoba Cream/Vetemjöl Special
- 60 g (1 dl) grahamsmjöl
Så här gör du:
Kväll:
- Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst. Häll i salt och honung och sist mjölet. Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. (Ej maskin.) Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med plastfolie.
Nästa morgon:
- Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Forma degen försiktigt till en rektangel ca 2 cm tjock och skär så stora bitar du vill ha. Pudra över lite mjöl och lyft över bitarna på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 º i ca 15-20 minuter.
-Det här brödet var jättelätt att göra och det blev gott och luftigt med lite bett i, det kommer jag att göra fler gånger!!
/Moma
Alltså näääär ska vi flytta ihop?????
Aha, jag bakade ut mina på kvällen. Fast jag hade inget recept. Tack för en trevlig kväll hos grannarna dina. Tack även för tomater och peppar, kokade en chutney nyss, på lite av detta. Gott!
Ses, Li
Tack själv! Det var kul att det kom till användning :)!
Jag hittar ju inte det där förbenade mjölet någonstans, vart köpte du?
Ica tror jag det var… Eller Konsum. Det var någon av de två där jag bor i alla fall, så mycket minns jag! 🙂
Jag bakade dessa bröd idag. Fan vad gott det var! Fick beröm av de jag bjöd. Jag gjorde på Manitoba cream, som du. Första gången jag använde det och absolut inte sista.
Tack för receptet! Dessa ska jag göra igen!
Jag köpte Manitoba Cream på mitt närmaste ica för 21,90kr.
(som svar på Hotness fråga)
Hahaha, tack, det var kul att höra. Ibland undrar jag hur många som bakar eller lagar efter mina recept. Jag vet ju egentligen ganska lite om mina läsare, förutom att jag får en fingervisning om antalet så vet jag nästan inget. Bortsett från er som lämnar trevliga spår i form av kommentarer.
Med andra ord har jag ingen aning om i fall någon går in här och sedan drar i samma sekund eller om samma person får inspiration och sätter igång att baka eller laga mat för fulla muggar, eller om man kliar sig i huvudet och undrar vad jag svamlar om 🙂
Snor genast receptet!!!
Tina: Det tycker jag absolut du ska göra! Det är jättegott att hyvla över lite ost före gräddning, då får du smarriga ostfrallor 🙂
Dessa blev det imorse 🙂 När degen låg på bordet efter att fått stått i kylen över natten så tyckte jag den såg ”död” ut. Satte in plåten i ugnen och ”poff” vilket liv de blev i de små rackarna. Jätte fina blev dem så nu ska jag ut och ta mig en frukost macka. Tusen tack för receptet =)
Anna-Maria
Du får inte bara äta bröd, man måste äta annat också 🙂 Fast de här frallorna hör nog till mitt favoritbröd, de är så himla lätta att göra och de blir alltid bra!
Hehe nä jag borde nog äta annat med =p Dessa blev snabbt mina favoriter med. Gudomligt goda med lagom tuggmotstånd. Om du bara visste hur glad jag är att jag trillade in på din sida. Här ska bakas mycket gott!
Anna -Maria