MATMINNEN

29 Okt

Våra sinnen

Det sägs att luktsinnet är det främsta sinnet, att lukter är det vi minns bäst och längst. Men det vete sjutton, jag kan nästan alltid koppla ihop människor med smaker. Jag minns med vem jag har ätit vad. Jag kommer ihåg betydlgt fler matrelaterade saker om mina ex än andra kanske mer intressantare saker. Men nä, jag minns i stället vad de har bjudit på för mat, eller om de inte bjudit på mat också för den delen. Sådana saker kan jag tydligen minnas i hundra år. Jag skulle nog kunna återberätta mitt liv och alla möten jag har haft via mat.

Det gäller inte bara  ex-killar, jag hade en granne, vars flicka jag brukade leka med när jag var liten, och hon brukade alltid koka egen apelsinsaft som smakade ljuvaste ljuvligt och jag minns smaken än idag.

Favoritgrannen

Grannen brukade också göra franska rårakor och det vart min absoluta favoritmat. Snäll som hon var brukade hon ringa och bjuda över mig när det vankades rårakor. Jag tror hon var lite förbryllad över att min mamma inte gjorde rårakor. Jag minns att hon sa receptet vid något tillfälle och att hon också flikade in att det var ju så billigt.

Barnasinnet kvar

Jag är faktiskt fortfarande barnsligt förtjust i rårakor. Jag har alltid gjort franska rårakor som min granne gjorde, det vill säga med riven lök och peppar i. Jag har aldrig gjort vanliga rårakor, som är utan lök eller raggmunkar, som det är mjöl i. Men Alma sa att hon nog föredrog  raggmunkar framför rårakor och jag hade inget att sätta emot eftersom jag inte testat att göra raggisar själv. Så nu ska jag testa att göra raggmunk i stället för rårakor.

Raggmunk

 • 2 dl vetemjöl
 • 5 dl mjölk
 • ca 750 gram potatis (fast), grovriven
 • 2 ägg
 • 1 tsk salt
 • peppar

-Blanda mjölet med lite av mjölken och vispa till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken samt äggen och tillsist den rivna potatsien, salt och peppar.

– Klicka ut ca 1 dl smet per raggmunk och stek i dem gyllene i smör.

Servera dem varma med lingonsylt till och gärna med lite knaperstekt bacon eller fläsk! Fast jag äter mina vego, som jag alltid har gjort!

Franska rårakor

(Vanliga rårakor får du om du utesluter löken)

 • ca 750 g potatis (fast) grovriven
 • 1 gul lök, grovriven
 • 3 st ägg
 • 1 tsk salt
 • peppar

-Blanda potatis och lök med äggen, salta och peppra. Stek dem gyllene i smör.

-Servera med lingonsylt!

-Bon appetit!

/Moma

Ps. Jag höll på att glömma att säga vilka som vart godast. Först tyckte jag rårakor, men när raggisarna fått ligga i kylskåpet ett par dagar vart de nog minst lika goda som rårakor. När de var nystekta tyckte jag att det var lite för saggigt och inte lika mycket tugg som i rårakor! Men jag kan inte välja så jag väljer båda, det är i alla fall lättare att steka raggisar då de håller ihop bättre än rårakor.

3 svar till “MATMINNEN”

 1. Lena 29 oktober, 2010 den 15:02 #

  Alltså va? Raggisar ska serveras nystekta men om de ska bli så där härliga så ska smeten bredas ut i pannan (vilket jag sällan hinner som ska göra så många! Då är de frasigt knapriga och har tugget kvar. Mycket smör och hög värme! Ah, va fan! Snart får jag (blir piskad att) bjuda hem dig till stekoset!

  • momaskitchen 29 oktober, 2010 den 16:17 #

   Meh, klagar du på mina raggisar? Det vart jättegott, och smörknapriga kanter. Fast det är ju pannkakssmet och man kan ju inte få hela plätten krispig på det… Jag tyckte bara att rårakorna har mer tugg och det är ju inte så konstigt då det bara är ägg och potatis. Nu är du så god och testar att göra franska rårakor (fast det har du väl redan testat)!
   Lööv

 2. Lena 29 oktober, 2010 den 16:33 #

  Såklart ja har!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: