FRANSK-KARIBISK CHOKLADKAKA

26 Okt

Chokladkaka med glasyr

Det här receptet är egentligen en fransk chokladtårta. Men jag kunde inte låta bli att ha i en skvätt mörk karibisk rom i smeten och voilá så blev den fransk-karibisk!

  • 200 g mörk choklad (minst 70%)
  • 150 g smör
  • 1 1/2 dl muscovadosocker
  • 4 rumstempurerade ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 1/2 msk mörk karibisk rom

– Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med bakplåtspapper. Smält smör och choklad i en kastrull, rör så att inte chokladen bränner fast, tillsätt sockret. Ta kastrullen från värmen och knäck i ett ägg i taget under omrörning (använder du kalla ägg blir det lätt äggröra), tillsätt rom och tillsist vetemjölet.

– Kör i ca 20-25 minuter i175 grader i mitten av ugnen.

Topping

  • 50 g mascarponeost
  • 70 g smält smör
  • 150 g florsocker
  • 1 msk mörk karibisk rom
  • 4 msk kakao
  • 2 msk kallt starkt kaffe, gärna espresso

-Rör mascarpone och florsocker tillsammans och tillsätt det smälta smöret. Rör sedan ner romen och kaffet, avsluta med att röra ner kakaon.

-Toppa med färska bär eller färsk frukt, jag hade persimon och physalis som jag dekorerade med. Jag serverade även kakan med en klick lättvispad grädde.

/Moma

5 svar to “FRANSK-KARIBISK CHOKLADKAKA”

  1. hotness 26 oktober, 2010 den 18:45 #

    rumstempurerade=rumstempererade

  2. Anna-Karin 27 oktober, 2010 den 20:38 #

    Den där såg riktigt farlig ut! Känner att jag börjar bli regält sugen på just den där biten!

  3. Anna-Karin 31 oktober, 2010 den 12:18 #

    Toppingen uppepå var ju riktigt smaskig, kakan var också god, men jag upplevde den lite torr, fast jag hade den inne på 150 i 15 min, ( man kanske inte skulle gräddat den alls..:-) dock var det ju varmluft och då går det ju lite snabbare. Men gott var det ju!

    • momaskitchen 31 oktober, 2010 den 12:25 #

      Trist att kakan blev torr, trots att jag dragit ner på tiden då jag också upplevde att den inte vart så krämig som jag önskat. Men det var ju kul att höra att toppingen vart bra, den experimenterade jag fram eftersom att originalreceptet inte smakade något alls :).

      Kanske man kan koka upp lite smör, socker och rom/eller vad man nu har i barskpåpet och skeda det över kakan så den inte blir torr..?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: