HETA GRÖNSAKER

20 Okt

Pickles

Inlagda grönsaker är vanligt i många kök, även de väsindiska. I Västindien lägger man gärna in sina grönsaker tillsammans med stark pepparfrukt.

I Jamaica äter man något som heter escoveitch fish. Det är en härlig, lite syrlig fiskrätt som man tillagar med bland annat lök, tomat, morot, timjan och vinäger eller limejuice som blir till en god skysås.

Man kan också använda Escoveitch Pickle Sauce när man tillreder escoveitch fish, det är starka, syrliga inlagda grönsaker som också är goda som tillbehör till fisk och kyckling.

Escoveitch pickle sauce

  • 600 ml ättiksprit 
  • 3 msk socker
  • 2 slantade morötter
  • 1 dl blomkålsbitar
  • 1/4 fänkålsstånd, delad i små båtar
  • 1 rödlök, skuren i ringar
  • 3 urkärnade och fint skurna pepparfrukter, tex habanero
  • 3 hela vitlöksklyftor
  • 2 msk kryddpepparkorn
  • 4 st kryddnejlikor
  • 2 små lagerblad
  • 1 nypa salt

-Häll ättika, salt, socker, chili och kryddor i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt morötterna och låt koka i ca 2 minuter. Tillsätt lök, blomkål, vitlök och fänkål och koka i ytterligare ca 2 minuter. Grönsakerna får inte bli mjuka, det ska vara mycket tuggmotstånd kvar i dem.

-Använd på en gång eller häll upp i en ren burk och förvara dina pickles i kylskåpet och plocka fram den ur gömmorna nästa gång du äter någon fisk- eller kycklingrätt. Hettan och syrligheten ger ett härligt bett!

/Moma

6 svar to “HETA GRÖNSAKER”

  1. Sis 22 oktober, 2010 den 09:55 #

    Åh, det var ju helt galet gott!! Har inte kunnat sluta tänka på det sen jag fick smaka! Måste ta mig tid att göra egna.

    • momaskitchen 22 oktober, 2010 den 11:54 #

      Tack, det tar inte så lång tid, max 30 minuter. Lycka till! 🙂

  2. Sis 22 oktober, 2010 den 18:20 #

    Förresten, ska det inte vara nåt vatten alls i?

  3. Sis 31 oktober, 2010 den 22:08 #

    Gjorde en egen laddning igår och har precis gett bort en burk till svärföräldrarna som middagspresent 🙂 Det blev väldigt gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: