GREEN SEASONING

13 Okt

Karibiska köket

Jag vet inte vilka västindiska öar som använder green seasoning, men det är väldigt vanligt i det trinibagonska (Trinidad & Tobago) köket. Jag tror det används i Barbados, St Vincent med flera men jag är osäker på om det används i det jamaicanska köket. Green seasoning är en flytande örtblandning baserat på olika örter och man använder den till både kött och fisk. I så gott som alla recept står det att man ska tillsätta några ”dash of green seasoning”.

Det går att köpa färdigblandad green seasoning i Trinidad & Tobago och säkert på andra öar också. Men jag har svårt för att använda konserverade ”färska” örter så jag gör helst min egen och här i Sverige tror jag nog inte det är så lätt att få tag på green seasoning på flaska heller.

De örter som är frekvent återkommande i det tobagonska köket är shado beni, som är en långbladig koriander samt french thyme/ bock thyme/broad-leaf thyme vilket jag tror är olika namn på samma ört. Men jag säger tror för jag vet inte helt säker, örter kan ju se väldigt lika ut och jag kan inte gå i graven på att de tobagoner jag känner använder rätt namn.

Culantro/chado beni/långbladig koriander

French thyme/ bock thyme/ broad-leaf thyme

Olof Palmes Gata

Om man beger sig till någon av thaibutikerna på Olof Palmes gata, Stockholm så kan man ibland hitta långbladig koriander/shado beni/culantro. Annars går det utmärkt att byta ut shado beni mot cilantro, det vill säga den småbladiga koriandern som vi är mest vana vid, försök att få tag  på den som säljs på knippa då den i kruka blir ganska odryg då den inte smakar så mycket.

Kring Olof Palmes gata kan man också få tag på bra ris, cocosmjölk- och grädde, tamarindpasta med mera som också är bra basgrejer för karibisk matlagning.

När jag gör green seasoning brukar jag använda mig utav det som jag kan få tag  på som är färskt och grönt, till exempel basilika, repad timjan, koriander, salladslök och vitlök.

Green Seasoning Moma style

 • 1 1/2 kruka koriander
 • 1/2 kruka repad timjan
 • 2 st salladslökar
 • 2 klyftor vitlök
 • 1 msk finriven ingefära
 • zest och juice av 1 lime
 • 3 msk vatten
 • 3 msk olivolja
 • (1/2 urkärnad pepparfrukt) gärna scotsh bonett eller gul habanero men ta det du gillar och kan få tag på.

Stoppa de ingredienser du har i en blender eller mixa slätt med hjälp av en stavmixer. Jag använder min green seasoning som en bas och jag tillsätter inget salt eftersom jag ibland vill marinera mitt kött över natten och då är det bättre utan salt då det drar ut vätskan ur köttet. Salt och de övriga kryddorna tillsätter jag vid själva tillagningen.

Lycka till!

/Moma

2 svar till “GREEN SEASONING”

 1. J. 14 mars, 2012 den 19:55 #

  Åh, vilket bra recept! Detta måste jag testa att göra! Tack för tipset!

 2. Moma's Kitchen 14 mars, 2012 den 21:04 #

  J: Det tycker jag absolut att du ska 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: