KUNGSFISK

11 Okt

Fisk

Man äter mycket fisk i Västindien, inte så konstigt med tanke på att dessa juveler till öar ligger nersänkta mellan Atlanten och Karibiska havet. Om man jämför med det västindiska sättet att tillaga fisk så är det svenska betydligt kryddfattigare. Det är inte så att man i Västindien dränker fisken i massor av olika smaker, men de är inte rädda att använda kryddor till fisk.

Det är ganska lätt att lyckas med fisk. Våga testa dig fram lite och variera fisken med lite nya smaker och tillbehör. Och det där med att man inte skulle känna fiskens goda smak om man använder kryddor- glöm det!

Jag köpte färsk Kungsfisk/ Uer i Kungshallen, Stockholm, för ca 90:-/kg. Jag lät den marinera över natten i lite vitlök, chili och örtkryddor innan jag stekte den lätt och lät den ångkoka tillsammans med sauterade grönsaker dagen därpå. Vansinningt gott!

Jag stekte hastigt på mina grönsaker, eller sauterade som det heter på köksspråk. I min panna hade jag följande:

  • Slantade morötter, tunt skuren lök, finskuren vitlök, tomater i halvmånar, finhackad chili, bankad citrongräs, finhackad ingefära samt salt, lime och koriander.
  • Fräs lite i taget av grönsakerna ( i fall du inte råkar ha en superspis) i olja och en gnutta socker och salt. Tillsätt koriandern och lime mot slutet, låt en klick smör glida ner i samma stund.
  • Fisken steker du så att den blir gyllene och nästan genomstekt. Låt även den och stekspad följa med ner i grönskasblandningen.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Servera gärna med ris samt lite hot pepper sauce om du törs!

/Moma

7 svar to “KUNGSFISK”

  1. Lena 12 oktober, 2010 den 08:33 #

    Kungsfisk från Kunghallen. Prinsessbakelse med drottningsylt? Prinskorv doppad i Slotts senap?

    Nu sprang jag visst i väg med ord när jag bara skulle säga att det såg väldigt, väldigt gott ut!

    • momaskitchen 12 oktober, 2010 den 16:10 #

      Tur att den såg god ut- för den var väldigt god! 🙂

  2. Hotness 12 oktober, 2010 den 08:34 #

    Är den benig a lá abborre eller?

    • momaskitchen 12 oktober, 2010 den 16:14 #

      Nej, den är inte särskilt benig. De ben som finns är lätta att ta bort, i stort sett alla ben sitter efter ryggraden. Kungsfisk är den fisk som mest kan liknas med Red Snapper. Den är vit och fast i kötten men fortfarande väldigt saftig. Give it a try vettja!

  3. Sis 14 oktober, 2010 den 22:57 #

    Det ser gott ut!!
    Har hört att uer är en havsabborre.

  4. Ylva 14 oktober, 2010 den 23:05 #

    Var tvungen att gåggla min hörsägen lite snabbt. Såg faktiskt inget som styrkte att så skulle vara fallet. Har kanske blivit dragen vid näsan.

  5. momaskitchen 15 oktober, 2010 den 08:58 #

    Sånt händer ibland! Men om ni inte ätit kungsfisk/uer så kan jag verkligen rekomendera det. Sonen älskar den!

    Det kan ha att göra med att den påminner honom om strandlivet i Tobago, där han slank förbi fiskargubbarna och plockade upp en så gott som sprattlande nygrillad snapper i näven som han mumsade i sig till frulle innan han gav sig ut över vågorna på jetskin:).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: