HALLON- & VANILJBULLAR

9 Okt

Bullar

Tahiti-vanilj

Häromdagen gjorde jag ju vaniljkräm och den kan ju inte bara stå och förfara utan måste användas till något vettigt. Jag började med att smygäta av den med sked, så där rakt av som den är. Men det känns inte som att det är det som är meningen så jag ville ge den ett bättre sällskap och vad kan passa bättre än lite somriga hallon- &vaniljbullar som man kan ha till höstfikat nu när mörkret faller på.

En dröm

Jag gjorde fyllda bullar från ett tidningsrecept som jag hittade bland mammas samlingar på landet en gång för många år sedan. Sonen minns dem än idag och det är säkert tio år sedan, så goda var de! Dessvärre hittade jag aldrig det receptet igen. Men jag gjorde ett försök att återuppliva den gamla drömmen med hjälp av ett recept på fyllda bullar ur  Sju sorters kakor, Ica Bokförlag. De vart goda, men inte så goda som jag minns tidningsbullarna.

Jag villa ha fluffiga bullar med ganska mycket vetebröd i förhållande till fyllning. Sådana bullar där brödet är kompakt mellan fyllning och bröd är det värsta jag vet. Värsta, I bullform alltså. De här vart goda men nästa gång bakar jag nog varje bulle med mer deg så att brödet omsluter fyllningen, nu vart det lite som en tunn bulle som det skramlar fyllning i. Men de vart goda ändå!

Fyllda bullar, ca 20 st

  • 2 dl gräddmjölk
  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 3 msk socker
  • 1 ägg
  • ca 8 dl vetemjöl
  1. Ljumma vätskan till 37 grader, lös upp jästen i lite av vätskan.
  2. Rör matfett och socker smidigt i en degbunke. tillsätt ägg,  jäst och resten av degsadet. Arbeta i mjölet till en smidig deg.
  3. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
  4. Kavla ut degen till en stor fyrkantig kaka, måtta ut runda kakor som är ca 9 cm i diameter. Klicka på vaniljkräm, ca 1 1/2 tsk, samt lägg 1-2 hallon på varje kaka.
  5. Nyp ihop bullarna, lägg dem på en bakplåtspapperklädd plåt så att skarven hamnar neråt. Låt bullarna jäsa väl.
  6. Grädda i 250 grader i mitten av ugnen i ca 10 minuter. I min ugn räckte det med ca 6 minuter.
  7. Låt bullarna svalna på galler. Pensla bullarna med smält smör och doppa sedan i strösocker.
  8. Om du ska frysa bullar så penslar och sockrar du dem först när du ska äta dem.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

– Smaklig spis!

/Moma

 

 

3 svar to “HALLON- & VANILJBULLAR”

  1. emily gray 9 oktober, 2010 den 11:32 #

    Ok, nu är jag beroende! Gud vad gott det ser ut!
    Inga kalorier alls eller hur?
    🙂
    Emily

    • momaskitchen 9 oktober, 2010 den 11:35 #

      Hahah, kalorier är samma sak som energi. Och om man inte sätter i sig hela satsen bullar på en och samma gång så får man bara en liten extra energi- och glädjekick:)!

  2. Hotness 9 oktober, 2010 den 12:11 #

    Yummy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: