MJUK KAKA MED LIME & PASSIONSFRUKT

6 Okt

Det var den här kakan vi gjorde när vi hade Matlaget sist (session 4). Den var väldigt god, men den kanske passar mer som fikabröd till kaffet än som dessert… Men låt inte det stoppa dig! Gör den och ät och njuuut!

Passion fruit cake

Enligt Levi Roots

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 200 g socker
  • zest av 2 lime, kan också ersättas med 1 tsk vaniljsocker eftersom fyllningen redan har mycket citrussmak.
  • 3 ägg
  • 200 g mjöl
  • 2 tsk bakpulver

Till fyllningen behöver du: 125 g mascarponeost, 250 g Passionsfrukt- & lime curd (se recept nedan) samt 75 g creme fraiche (vilket jag valde bort, och det blev så bra så ändå).

Så här gör du:

  1. Börja med att gnugga zesten i lite av sockret så att alla aromoljor frigörs. Vispa sedan socker, zest och smör tills det är fluffigt, tillsätt ett ägg i taget och vispa tills smeten är porös.
  2. Sikta ner mjöl blandat med bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten. Baka av kakan i en springform (löstagbara kanter)i 175 grader i ca 35 minuter, eller tills kakan är torr i mitten.
  3. Ta ut kakan och vänd försiktigt ut den på ett galler där den får svalna. Dela sedan kakan i två tårtbottendelar.

Passionsfrukt- & Lime curd

Den här curden smakar som himlariket, den är perfekt att ha som fyllning i tårtor, i rulltårta med färsk frukt och bär, eller på cupcakes osv.

  • 2 ägg
  • 125 ml passionsfruktsjuice (utan socker). Eller juice och pulpa från ca 4 st passionsfrukter.
  • zest och juice från en lime
  • 80 g socker
  • 60 g smör

Så här gör du:

  1. Börja med att gnugga zestet i lite av sockret.
  2. Koka upp limejuice, zest, socker och passionsfruktjuice.
  3. Vispa upp äggen i en skål och häll i lite av den varma juiceblandningen, försiktig så att du inte får äggröra. Vispa sedan i all juiceblandning. Om du fått klumpar i silar du av det innan du häller tillbaka blandningen i kastrullen igen. Häll tillbaka i kastrullen och vispa hela tiden tills det tjocknar och då vispar du lite till. Det ska ungefär bli som bearnaise i konsistenten. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna lite, vispa då och då medan den svalnar.
  4. När den har svalnat lite vispar du ner smöret, det ska inte vara så varmt att smöret smälter, då är det lätt hänt att det skär sig.
  5. När kakan svalnat brer du ut blandningen av curd och mascarpone mellan de två kakbottnarna. Garnera gärna med extra passionsfrukt eller annan frukt eller bär.

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Ps. Vi åt kakan med lite lättvispad grädde, inget måste men det gav en fin brytning mot den syrliga fyllningen! 

/Moma

2 svar to “MJUK KAKA MED LIME & PASSIONSFRUKT”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zinguzengi Citrus « - 16 februari, 2013

    […] Den här gången ska jag göra mini-Pavlova med limecurd och receptet nedan ger en sats på ca 1 dl curd, du kan byta ut limen mot citron om du föredrar det, eller varför inte testa att göra en curd på passionsfrukt? […]

  2. Sommarbakelser med Lemon Curd | - 29 maj, 2014

    […] curd, jag älskar lemon curd, eller curd överhuvudtaget för den delen. Testa hallon curd, eller passionsfrukt curd om du inte redan gjort det vetja! Friskt, syrligt och lent i en och samma […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: