TRINIBAGONIAN PELAU

18 Sep

Pilau från Trinidad & Tobago

Regnet står som spön i backen, lite trist men inte mycket att göra åt det, det hör liksom hösten till. Förgyll dagen med lite västindisk värme i stället och laga en Trinibagonian Pilau!

Trinibagonian Pilau, med andra ord Pilau från Trinidad & Tobago, denna ”all-in-one-pot-food” som man i Trinidad & Tobago gärna äter tillsammans med grönsallad och en coleslaw.

Pilau är en rätt där ris, kött (i det här fallet kyckling) kryddor och cocosmjölk sakta kokas i en och samma gryta, smarrelimums!

Pilau

  • ca 900 g kyckling, styckat i mindre bitar. Jag delar te x. kycklinglårdelen samt klubban i två delar.
  • 2 msk socker samt olja att steka kycklingen i
  • salt och nymald svartpeppar
  • 1/2 lime, juicen 
  • 2 tsk timjan
  • 1 gul lök. skuren i mindre bitar
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 1 röd/grön paprika, skuren i små bitar
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1-2 tomater, tärnade
  • 1 stor morot, slantad
  • 2 1/2 dl kokta gungo peas/vilket jag inte hade så jag tog kidney bönor i stället
  • 1/4 habanero/scotch bonnet, urkärnad och finhackad
  • 2 msk bladpersilja, finhackad
  • 2 msk koriander, finhackad
  • 2-3 vårlökar, fint skuren
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 1 msk ketchup
  • 5 dl ris, typ Uncle Ben’s parboiled ris (använd inte jasmineris, det blir för klibbigt)
  • 1 burk cocosmjölk + ev. 2-3 dl vatten (Vattenmängden beror på vad du använder för kastrull, hur vid och djup den är. Jag gillar inte när riset blir klibbigt. Första gången jag gjorde Pilau använde jag min Le Creuset-gryta och då vart riset lite klibbigt, nu använde jag min traktörpanna med teflonbotten och den var superbra till detta)
  1. Stycka kycklingen i mindre bitar, gnid in den med limejuicen, 1/2 tsk timjan samt salt och nymald svartpeppar.
  2. Hetta upp ca 2-3 msk neutral olja (raps- eller majsolja) och tillsätt sockret, sockret ska karameliseras, dvs bli mörkbrunt. Precis när det börjar att osa lägger du ner kycklingbitarna och steker dem tills de blir gyllenbruna, passa så det inte bränner vid.
  3. Dra av pannan när du stekt klart kycklingen och slå eventuellt bort lite överflödig olja. Tillsätt bönorna, tomaten, morötterna, gul lök, habaner/scotch, hälften av vårlöken samt paprikan. Sätt på locket någon minut och koka upp så att allt blir varmt.
  4. Slå sedan över cocosmjölk som du värmt upp med 1 tsk salt samt ca 1 1/2 dl vatten (så kan du slå på mer vatten mot slutet i fall riset inte är genomkokt), tillsätt resten av timjan, vitlök, ketchup, ingefära samt buljongtärningen och hälften av persiljan och koriandern. Sist tillsätter du riset som du har tvättat/sköljt under kallt vatten så att lite av stärkelsen försvinner. Låt koka upp under lock, sänk därefter värmen så att det sakta får ångkoka under lock.Öppna så lite som möjligt på locket annars stannar ångprocessen upp. Låt ångkoka i ca 20-25 minuter, tills riset känns genomkokt.
  5. Om det verkar som att det är för mycket vätska mot slutet så öppnar du på locket lite så kokar den bort. Är det för lite svätska så tillsätter du bara lite kokhett vatten.
  6. Strö över resten av persiljan och koriandern strax före servering.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

– Smaklig spis!

Ps. Jag säger bara mördah!! Det här var det godaste jag lagat på länge, och jag har lagat mycket gott senaste tiden!

/Moma

  

6 svar to “TRINIBAGONIAN PELAU”

  1. sis 18 september, 2010 den 22:28 #

    Men ahh, blir så sugen!! Det här blir ju lätt valdagsmiddagen! Eftersom barnen äter som hästar hos dig så bör detta vara ett säkert kort 🙂

  2. sis 18 september, 2010 den 22:30 #

    Förresten, jag har en halvorange jamaican bell. Är den för omogen att använda till detta..?

    • momaskitchen 19 september, 2010 den 08:23 #

      Ja, det tror jag säkert att den gör. Hotness använde sin när den var grön, då smakade den som paprika, inte så stark med andra ord. Men testa och smaka lite på JB innan du har i den i maten, så får du kanske en fingervisning om hur stark den är, om den nu har någon styrka vill säga 🙂

  3. veronica 19 september, 2010 den 19:59 #

    muuums!!!!:)

Trackbacks/Pingbacks

  1. PÅ FREDAG « Momaskitchen's Blog - 30 september, 2010

    […] frågade Queenie vad hon skulle vilja laga på fredag och hon röstade på Pilau för den såg så god ut och hon fick aldrig smaka då jag gjorde pilau för någon vecka sedan. Jag […]

  2. - Hey, Pumpkin! | - 12 januari, 2014

    […] det en uppsjö av olika risrätter, grönsaksris, ris- med bönor och cocosmjölk, ockra-ris och pilau för att nämna några. Men nu var det pumpa-ris på menyn, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: