ÄPPELKRÄM & ÄPPELMOS MED VANILJ

17 Sep

Skördefest

Jag blev tvungen att ta rätt på alla äpplen som jag fick av Hotness. Som tur är så är jag barnsligt förtjust i kompott och kräm, så jag gjorde äpplekräm med vanilj. Jag säger tur, för det går fasligt fort att göra kräm. Perfekt för då hinner man pyssla med lite annat också. Som typ… koka mos!

Äppelkräm med vanilj

  • 500 g tärnade, urkärnade äpplen
  • 1 vaniljstång
  • 1/2 dl socker
  • 4 msk honung
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 knapp msk potatismjöl utrett i 3 msk kallt vatten

Gör så här:

-Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i mindre bitar. Skåra vaniljstången. Lägg äpplena, vaniljstången, sockret, honungen, vattnet, citronsaften i en kastrull. Sjud långsamt under lock i ca 5 min.

-Sjud i ytterligare ca 5 min utan lock tills äpplena blivit mjuka. Red av med lite potatismjöl så blir den lite fastare, som kräm och du kan äta den kall med kall mjölk eller en skvätt grädde.

Krämen var väldigt god att ha till morgongröten så jag gjorde en omgång äppelmos (nästan samma recept som krämen) med vaniljstång på de resterande äpplena.

Äpplemos med vanilj

  • 1 kg tärnade och skalade äpplen
  • saften av 1/2 citron
  • 1 vaniljstång
  • 1 1/2 dl socker
  • 2 1/2 dl vatten

-Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i kastrullen, lägg även i stången. Tillsätt vattnet och låt det sjuda under lock i ca 5 minuter. Tillsätt äpplena, låt det sjuda i ca 10- 15 minuter, lite beroende av äppelsort, mina kokade sönder väldigt fort.

Rör i sockret och rör försiktigt tills det smält. Tag av kastrullen och häll upp moset på rena burkar. Förvara i kylskåp i ca två veckor, eller frys in i mindre burkar.

/Moma

6 svar to “ÄPPELKRÄM & ÄPPELMOS MED VANILJ”

  1. ak 17 september, 2010 den 13:03 #

    Tack, ja jag har ett gäng äpplen på marken som ligger och ruttnar, kanske ska ta och böja mig efter några:-)
    Kram & Trevlig Helg!
    /ak

  2. Lena 17 september, 2010 den 19:41 #

    Ha de!

  3. Barbro 18 september, 2010 den 13:47 #

    Låter gott, förutom gröten

    • momaskitchen 18 september, 2010 den 14:37 #

      Hahaha, ja, gillar man inte gröt kan man ju äta den som den är. Jag är annars uppväxt på gröt, inget fel med det:)!

  4. sis 18 september, 2010 den 22:34 #

    Men du, det där låter ju inte alls dumt!

Trackbacks/Pingbacks

  1. TOMT « Momaskitchen's Blog - 22 september, 2010

    […] goda äppelmos är redan slut. Äpplen till […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: