Höstmat
Jag fick höstkantareller av Hotness häromdagen och de fick landa i en köttfärspaj på sonens begäran.
Köttfärs- och kantarellpaj
- 400 gram köttfärs
- 1 liter kantareller (eller blandsvamp)
- 1 gul lök, hackad
- 3 klyftor vitlök, pressade
- 1 1/2 tsk timjan
- en bit chilifrukt, alternativt 1 krm cayennepeppar
- 1 1/2 tsk kinesisk soya
- knappt 2 dl chilisauce
- salt och svartpeppar
-Bryn köttfärs, lök och svamp. Tillsätt kryddorna och soya. När allt har fräst klart tillsätter du tillsist chilisaucen.
Äggstanning
-Blanda 5 ägg med 5 dl mjölk, samt 2 1/2 dl riven stark ost.
Pajdeg
- 150 g smör
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 1/2 dl grahamsmjöl
- 3 msk kallt vatten
-Blanda alla ingredienser, utom vattnet, i en matberedare. Kör tills degen är någorlunda jämn, tillsätt vattnet och kör i några minuter till.
-Baka ut degen i en stor pajform. Nagga degen och ställ kallt i 15 minuter. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter 1 225 grader.
-Lägg köttfärs- och svampröran i botten på pajskalet och slå sedan över äggstanningen med osten i.
-Kör pajen i 225 grader i mitten av ugnen i ca 40 minuter, eller tills äggstanningen har stannat av.
-Smaklig spis!
/Moma
Mums, mums!
Den ska jag göra ikväll
Pajen blev jättegod men nästa gång tar jag bara vetemjöl och skippar grahamsmjölet i pajdegen