MOMA’S JAMAICAN RAINBOW CURRY

8 Sep

En mycket mustig och god kycklinggryta, en Jamaican Curry. Alla jamaicanska hushåll har sin variant på curry kyckling, en del har inga andra grönsaker än lök och tomat medan andra gör sin curry med mer grönsaker. Jag gillar att ha paprika och morot  samt lite potatis i, det ger en mustig och god sås.

Rainbow Curry Chicken

  • 1 paket (900 g) kycklingdelar (jag använde bröstdelar som jag delade på mitten)
  • saften av 1 lime
  • ca 2 msk curry (beroende på vilken sort du har, jag använder mild curry)
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 1/2 tsk timjan
  • 2 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk salt
  • en bit chili, gärna gul habanero, finhackad
  • 3-4 klyftor vitlök, pressad
  • 1 1/2 msk färsk bladpersilja/koriander, finhackad
  • 1 tärning kycklin/höns/vegobuljong
  • 2 morötter, slantade
  • 1 gul lök, tunt skivad
  • 1 grön paprika, fint tärnad
  • 2 medelstora potatisar, tärnade
  • 2 tomater, tunt skivade
  • 1 dl vatten

– Skinna och dela kycklingen i mindre delar. Gnid in kycklingen med limesaft och tillsätt alla kryddorna. Bryn kycklingen så att den blir gyllene.

Tillsätt tomat och lök. samt vattnet och buljongen. Sätt på lock, dra ner värmen och låt småputtra i ca 10 minuter.

Tillsätt morötterna och potatisen och låt koka ytterligare ca 15 minuter. Tillsätt paprikan och bladpersiljan/koriandern de sista 5-10 minuterna.

– Om såsen känns för vattning reducerar du den genom att koka upp den några extra minuter utan lock. Är den för tjock/torr tillsätter du bara lite mer vatten.

– Ät din Rainbow Curry med ris och en god sallad, vi åt även cassava till.

Cassava

Har du inte testat cassava tycker jag du ska passa på nu när priset inte är så högt. Den brukar ligga på runt 40:-/kg på vår Konsum. Just nu säljer de cassava och matbanan för 25:-/kg på torget där jag bor och jag har laddat skafferiet.

Cassava är lätt att laga, du skär bara bort det bruna vaxiga skalet och delar den i mindre bitar. Lägg sedan snabbt (annars blir den lätt missfärgad) ner den i kokande saltat vatten och koka den tills den är mjuk. Den ska kännas ungefär som potatis i konsistenten när den är klar.

Cassavan är stapelvara i många delar av Sydamerika, Afrika och Västindien och äts som vi äter potatis. Cassavan är mjäll och söt och väldigt god med bara lite smör och salt på. Ibland kan mittdelen vara lite träig, men det är lätt att dra bort när den är kokad. Testa vetja, för den är fantastiskt god!

Detta bildspel kräver JavaScript.

-Smaklig spis!

/Moma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: