MATLAGET SESSION 3, VARMRÄTT

6 Aug

Varmrätt

Senast vi hade Matlaget så gjorde vi inte varmrätten efter recept ur någon av kokböckerna, utan vi fristilade. Eller det var nog mer Queenie än jag som stod för tillagningen av varmrätten, medan jag slaviskt följde recepten på förrätt och dessert. Vi åt ugnsbakad uer med ångkokta grönsaker och basmatiris, väldigt gott! Uer, även kallad Kungsfisk och Rödfisk, hör till en av mina favoritfiskar. Den är mjäll och fast i köttet men samtidigt saftig, den påminner om Red Snapper.

Dubbla förrätter

Vi hade turen att få besök av Queenies syster som tagit med sig Fish Broth (enkel fisksoppa) till oss som vi åt till förrätt före våran förrätt Sticky Citrus Chicken Wings. Jag hade dubbelt med tur för hon hade även packat matlåda till mig, mumsig firre med rice & pease. Big up!

Ugnsbakad uer med ångkokta grönsaker

  • 1 hel uer (ca 1 kg), fjällad och rensad
  • 1 1/2 tsk salt
  • Vitpeppar
  • 1 msk blandade torkade örter, tex, timjan, rosmarin, salvia

-Skåra fisken och gnid in kryddblandningen i och runt om hela fisken.

Grönsaker att fylla fisken med:

  • 1 tunt skivad tomat
  • 1 morot, slantad i tunna skivor
  • 1 salladslök, tunt skuren
  • 1 kvist persilja
  • 1 potatis, riven
  • 1/2 finhackad urkärnad habanero
  • 1 1/2 msk zest, vi hade kvar zest från förrätten så vi använde blandad zest från apelsin, lime och grapefrukt.
  • 20 gram smör att lägga uppe på fisken när den ska ugnsbakas.

-Stek hastigt på grönsakerna med lite salt och en tesked av samma örtblandning som du gnider in fisken med.  Fyll buken med grönsaksblandningen och läg smör uppe på fisken. Ugnsbaka den i 200 grader. Prova med en gaffel vid benet på fisken efter ca 45 minuter, släpper köttet från benet är fisken klar.

– Man kan säkert lägga i mer grönsaker när man bakar fisken i ugnen, men Queenie var omständig och gjorde ångkokta grönsaker vid sidan av som hon serverade till fisken.

Ångkokta grönsaker till fisken:

  • 1 liten gul lök, skuren i tunna skivor
  • 1 näve okra, skuren i 2-3 delar per okra
  • 2 tomater, tunt skurna
  • 3 morötter, slantade
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk vinäger

– Ånga på i stekpanna med en klick smör och vinäger samt salt och peppar och lite örtkryddor.

– Servera med basmatiris.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Smaklig spis!

/Moma

Ps. 

Västindisk mat är inte direkt känd för att vara smalmat, men den här rätten hör dit. Är du rädd att förlora hullet kring höfterna nu kan du testa kyckling piller från Jamaica…. eller inte(!).

 

 

2 svar to “MATLAGET SESSION 3, VARMRÄTT”

  1. hotness 6 augusti, 2010 den 17:39 #

    Hahah jag glömmer aldrig när jag och J-Dough ringde till ngt sjukhus på JA och försökte få tag på big batty pills…Vilket guldminne

  2. Lena 7 augusti, 2010 den 10:20 #

    Åh, vad det verkar gott och trevligt! Och inte blev man bjuden heller!

    Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: