Jag var hos mamma och pappa i förra veckan och åt godaste sommar-plocket!
- Fläskfilé med kapris & rödlök
- Färskpotatis
- Röd- och gulbetor
- Fetaost
- Stor sommarsallad med sockerärtor
- Vitlöksyoghurt
- Inlagda oliver
Fläskfilé med kapris & rödlök
Receptet är för 20 personer men det beror ju lite på vad mer som serveras till. Vi var 8 personer och vi åt nästan 1 1/2 kg kött, men vi räknas nog till kategorin ”storätare”!
Den här fläskfilén blir mör och god eftersom den får ligga i marinad. Man kan marinera den i 2-3 timmar men jag tycker det är enklast att göra den klar dagen innan den ska serveras och då får den ligga och gosa till sig hela natten.
Gnid in köttet i en kryddblandning av:
-2.5 kg putsad (skär bort fett och hinnor) fläskfilé
- 2o ml salt
- 1 tsk svartpeppar
- 3/4 tsk rosmarin, mortlad
- 3/4 tsk salvia, mortlad
- 3 klyftor vitlök, pressade
-Bryn de hela filéerna i stekpanna. Låt de sedan eftersteka i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter. Låt köttet svalna, skär sedan upp det i ca 11/2 cm- 2 cm tjocka skivor och lägg det i en form. Slå sedan över marinaden.
Marinad
- 3/4 tsk salt
- 1/2 tsk nymald svartpeppar
- 1 3/4 dl vitvinsvinäger
- 1 dl vatten
- 5 dl olja
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk timjan
- 1 tsk torkade chiliflingor
- 1 stor finhackad rödlök
- 3/4 dl finhackad bladpersilja
- 1 dl kapris
– När du ska servera köttet häller du bort vätskan från marinaden men sparar kapris och rödlök till serveringen.
– Smaklig spis!
/Moma
Den där maten fick det att flimra framför mina ögon. Jag vaknar mitt i natten och bara vrålar ” Fläskfilé och kapris och låt det gå undan!”.
Jag tänker kidnappa din mamma och hålla henne i min källare och inte släppa ut henne förrän jag vägen 200 pannor.
Hahaha, ja ingen Moma utan en riktig matmamma!