SMULPAJ

2 Aug

Jag har varit barnvakt från fredag vid lunchtid tills i söndags kväll åt syrrans småsmulor. En treochetthalvtåring och en ettåring. Småsmulor sover väldgt oregelbundet. Klockan 3.00 natten till söndag vaknade jag av att det var någon som pratade under min huvudkudde, ja, det kom prat från inunder min madrass. Det var den minsta smulan som knölat sig in och satt sig under min säng för att konversera.

Efter att jag lyckats lirka ut henne genom att dra ut henne i ena foten tyckte hon att det var hallabaloo och lekdags och hon pekade glatt ut en miljon osynliga saker i mörkret som hon bad mig att titta på. Jag fick snällt packa ner mig på hennes madrass som inte är tjockare än en badrumsmatta så att hon inte skulle få syn på storsmulan i min säng och väcka honom med. Sådär låg vi tills klockan var runt 5.00, då gav hon vika för sömnen igen. Hon tog sovmorgon till kl:08.15.

Det kändes lite väl tidigt i min smak. Men klockan 08.30 iaktog storsmulan mig missmodigt och undrade varför jag väntar såå läänge innan jag går upp ur sängen. Så det var bara till att gå upp och göra frulle som den största ville ha men inte åt och som den minsta åt med händerna. Yoghurt. Sedan var det avdukning, toa-fix (en sådan med tvål & tandborste) påklädning av rena kläder, laga lunch, äta lunch, avdukning, påklädning av nya rena kläder då de gamla är fulla med mat osv.. osv…

Det var väldigt mysigt att ha dem här fast fram emot luchtid på söndagen kände jag mig sliten och i skriande behov av syre. ”Moster hit och moster dit” gjorde så all syre tog slut. Så då lurade jag hit mamma och pappa på fika så att de kunde få träffa barnbarnen… 

Jag lockade med hallonpaj & hemgjord vaniljsås.

Smulpaj med hemgjord vaniljsås

 • 5oo gram frysta hallon
 • 2 msk socker
 • 1 msk potatismjöl

Pajdeg:

 • 130 gram rumsvarmt smör
 • 3 msk socker
 • 3 dl vetemjöl

-Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen i en mixer och ställ sedan pajdegen kallt en stund.

-Lägg frysta hallon i botten på en pajform och sikta över potatismjöl och socker. Smula över pajdegen och kör den i 200 grader i ca 25 minuter.

Vaniljsås

 • 5 dl röd mjölk
 • 1 vaniljstång
 • 4 äggulor
 • 4 msk socker
 • 2 msk majsena mjöl
 • 1/2 msk smör
 • 1 dl grädde, vispad

-Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfröna i mjölken, koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull eller gryta och låt det dra i ca 15 minuter. Vispa ihop äggulor, socker och majsena och vispa ner det i vaniljmjölken. Sjud såsen försiktigt under vispning tills den blir tjock. Låt såsen kallna, vispa då och då. Ta ur vaniljstången och tillsätt den vispade grädden.

Treochetthalvtåringen tyckte för övrigt att vaniljsåsen smakade pannkakssmet… Men ettåringen åt förnöjsamt och det gjorde vi andra med.

Detta bildspel kräver JavaScript.

/Moma

 

 

2 svar till “SMULPAJ”

 1. Lena 2 augusti, 2010 den 21:56 #

  Själv har jag smul-skräck så jag är just nu glad över att vi inte är närmare bekanta och jag råkade hälsa på just då!

 2. Lena 2 augusti, 2010 den 21:57 #

  Asså! Ja snackar då INTE smul-PAJ!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: