MATLAGET SESSION 2

26 Jul

Moma’s Kitchen

I går var vi i Moma’s Kitchen och brassade käk. Jag är betydligt mer laglydig än Da Queen. Med andra ord så håller jag mig till kokboksreceptet, trots att det känns ovant och lite krampaktigt. Vad gäller förberedelse hade jag bara gjort det nödvändigaste då köttet skulle marineras över natten.

Vi lagade ur Eat Caribbean av Virginia Burke, och valet föll på en Oxsvans i Rioja från Cuba. Queenie pep lite om att man kan göra utan vin och mer som Brown Stew, Jamaican Style. Det är en jamaicansk folksjukdom, de vill alltid göra som man gör down a yard.

Men nu blev det enligt lagboken, förlåt, jag menar kokboken. För det var det som var dealen från början, att tillsammans laga mat ur våra två karibiska kokböcker. Fast vi lagade på 3 kg oxsvans och vi hade i mer potatis och morot än vad receptet angav.

Oxsvans i Rioja vin

 • 2 oxsvansar  (en oxsvans är på ca 1 kg)
 • 2 msk olivolja
 • 2 vitlöksklyftor, skivade
 • 1 potatis, tärnad
 • 2 gula lökar, hackade
 • 3 morötter, slantade
 • 2 selleristänger, i bitar
 • 300 ml biffbuljong
 • 300 ml vatten
 • 750 ml Rioja vin (vi använde Viña Herminia 2009 för 59:-, (som fick ”Mer än prisvärt” i Allt Om Mat nr:12, 2010)
 • 1 scotch bonnet chili/ 1 habanero
 • 2 lagerblad
 • 1 msk mald kryddpeppar
 • 5 st kryddnejlikor
 • 1 msk finhackad bladpersilja, samt 1 msk till garnering
 • 1/2 tsk mald muskot
 • 1 msk tomatpure
 • Juicen av en apelsin, samt 1 tsk apelsinzest

– Kryddor att marinera köttet i över natten:

 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 1 stor gul lök, hackad
 • 1 tsk timjan
 • salt och nymald svartpeppar

Så här gör du Oxsvans i Rioja:

 1. Blanchera köttet snabbt genom att hälla kokande vatten över det, häll sedan bort vattnet och snabbskölj köttet i kallt vatten. Torka av köttet med hushållspapper och ta eventuellt bort vissa fettbitar. Men man ska absolut inte karva bort fettet från oxsvansen, fettet löser upp sig när man kokar buljongen och det ger en rik smak till grytan. (Skulle man vilja ta bort överflödigt fett kan man låta grytan kallna när den är färdig. Fettet, som då lägger sig högst upp i grytan, kan sedan enkelt lyftas bort.) Marinera nu köttet och låt det ligga över natten.
 2. Stek några oxsvansbitar i taget, lägg över köttet i en skål medan du steker resten av köttet. När allt kött är stekt steker du hastigt på potatis, lök, vitlök, morötter samt sellerin tills de fått en gyllenbrun färg. Häll på buljong, vatten samt 600 ml vin och lägg ner köttet i grytan och tillsätt scotch/habaneron hel i grytan samt lagerblad, kryddpeppar, muskot och kryddnejlika, persilja, apelsinjuice samt zest. Tillsätt salt och nymald svartpeppar.
 3. Låt grytan koka upp, sänk sedan temperaturen och låt sjuda i 1 1/2- 2 timmar, eller tills köttet är mört. Det ska nästan falla av från benet. Var försiktig med scotch/habaneron så att du inte tar sönder den (HEAT!), plocka eventuellt upp den i fall den ser ut som att det kommer att gå hål i den.
 4. När köttet har kokat klart plockar du upp det med en hålslev och lägger det tills vidare i en stor skål.
 5. Sila ner buljongen i en ny kastrull/gryta och pressa all saft ur grönsakerna, tillsätt resten av vinet och låt koka upp. Slå såsen över köttet och servera med färsk finhackad bladpersilja.

  

– Till den här grytan kan du äta pressad potatis eller ris, vi åt både dumplings och ris samt en grönsallad till vår oxsvans!

Ps. Om du har en tryckkokare kan du med fördel använda den när du kokar oxsvans, då har du din oxsvans mör på ca 40 minuter. Vi gjorde det, och då hade vi i potatis, morot, lök, selleri, apelsin och sista skvätten rödvin på slutet, på så sätt kokade inte grönsakerna sönder utan behöll lite tuggmotstånd.

/Moma

3 svar till “MATLAGET SESSION 2”

 1. Lisen 26 juli, 2010 den 14:51 #

  Tack själv Moma!

  Undrar lite om man kan köpa provisions som t.ex. dasheen (kommer inte ihåg vad de heter alla de rackarna) i Svedala?

  För övrigt var sötpotatispuddingen grym!

  • momaskitchen 26 juli, 2010 den 14:56 #

   Yup, det kan du, dasheen är samma som eddoe eller när de växer sig större kallas de för taro, det går att köpa i Thai-butikerna kring Olof Palmes gata. Hmm, en taro på mindre än ett kg gick dock på 70 pix. Thai Mahal har också det ibland, samt yamsrot, plantain och gröna små bananer (green figs).

 2. Therese 26 juli, 2010 den 14:52 #

  Smakade underbart 🙂

  Tror faktiskt att jag ska försöka mig på att laga det själv trots noll erfarenhet av att laga västindiskt.
  Håller med om att en kula vaniljglass till efterrätten nog höjer den ytterligare ett snäpp.

  //T

  P.S Du glömde den svalkande sangrian.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: