MATLAGET- SESSION 1

21 Jul

Momas & Queenies karibska matlag

Vi träffades hemma hos Da Queen. Jag som hade fått oss att svära på att vi skulle ses kl:13.00, svensk tid, kom dit 45 minuter sen på äkta karibisk manér. Den stackars brodern och de stackars barnen hann nästan svälta ihjäl innan maten var klar att serveras.

I och med mitt senaste upptåg om att inte laga mat som innehåller glutamat (kemisk smakförstärkare) drog det ut ännu mer på tiden då Da Queen endast hade skåpen fulla med diverse kryddblandningar från Jamaica som såklart innehöll glutamat. Man kan tro at det skulle gå att hitta åtminstone en buljong som var fri från glutamat i metropolen Jordbro, men nä, nada! Det blev till att inhandla en pava Bong Kycklingfond i stället, så vitt jag kunde se innehöll den ingen glutamat. Men jag kan ha sett suddigt vid det laget.

Vi valde ett recept ur Da Queens kokbok, Culinaria Karibien. Matlagets fösta anrättning blev en karibisk kycklingsoppa och till dessert vart det en chokladkaka med maräng- och jordgubbstäcke. Det sistnämnda hade hon faktiskt fuskat ihop innan jag kom dit, jag tycker det borde bli minusavdrag för det, för vad är det för team-work?

Chicken foot soup fast utan kycklingfötter (6 pers)

50 gram bruna linser

Ca 500-750 gram Kycklingbitar i mindre delar, gärna bitar med ben då det ger smak på soppan.

2 gula lökar, hackad eller riven

3 tomater, hackade

2 majskolvar, delade på fyra delar per kolv

1oo gram okra, i cm-stora skivor

1 liten knippe, finskuren vårlök

3 tsk timjan

4 vitlöksklyftor

2-3 små gröna bananer (omogna) eller 1 grön plantain, skuret i cm-tjocka slantar

400 gram pumpa, skalad och tunt skuren/hyvlad i tunna skivor

300 gram potatis, i små bitar

1 sötpotatis, tärnad

2-3 morötter, tunt slantade

150 gram rotselleri, skurna i småtärningar

3 lagerblad

1 habanero, hel

2 msk finhackad ingefära

5 Svartpepparkorn

1 msk blandade torkade örtkryddor

1 tsk worcestershiresås

2 tsk socker

1 ½ msk kycklingfond

1 lime, saft och zest

2 msk finhackad bladpersilja

1 msk smör

(1 halv saltad grissvans/100 gram sidfläsk)Grissvans ska tydligen gå att köpa i Hötorgshallen i Stockholm.

(1 stänk rom)

(dumplings)

Det var en intressant matlagningssession. Vi båda gick tydligen in i hela matlagningsgrejen med attityden ”det här kan jag”. Så mycket att vi faktiskt glömde hälften av ingredienserna.

Det skulle inte vara dumplings i originalreceptet vilket vi hade i vår soppa, däremot skulle det vara bruna linser vilket vi valde bort. I receptet skulle det också vara kycklingfötter, något som inte är helt enkelt att få tag på så vi kastade ner en näve extra vingar i stället. Vi var mycket nöjda med vår soppa, men vi var båda överens om att det hade blivit ännu godare med saltad grissvans vilket vi tyvärr missade i vår iver. Jag har dessvärre inte tillgång till kokboken i skrivandes stund, därför an jag inte säga exakt hur lång tid det tar att koka. Men något säger mig att du hellre kommer att välja rökt sidfläsk… Jag googlade på saltad grissvans och det var inte mycket i svarsväg att hurra för.

Så här gör du Matlagets kycklingsoppa:

 

-Fräs löken mjuk, tillsätt ca 2 liter vatten och låt koka upp. Tillsätt pumpan och ingefäran samt hälften av morötterna och rotsellerin, spara andra hälften till sista 10-15 minuterna så att de behåller tuggmotstånd.

  

-Tillsätt rom, worcestershiresås, fond, socker, salt, peppar, lagerblad, vitlök, timjan, svartpepparkornen, tomaterna samt örtblandningen. Lägg i kycklingen och låt koka på medelvärme i ca 20 min, skumma. Ta ur kycklingen och lägg den åt sidan. Mixa soppan slät med en stavmixer.

-Lägg i habaneron hel.  Tillsätt zest och limejuice samt resten av morötterna och rotsellerin samt potatis, sötpotatis, gröna bananer/plantain och majs. Lägg tillbaka kycklingen i grytan och tillsätt sidfläsk om du väljer det i stället för grissvans.  Om du vill ha dumplings i soppan tillsätter du dem nu. Tillsätt också den vita delen av vårlöken.

-Tillsätt okra och den gröna delen av vårlöken sista minuterna så att de inte kokar sönder.

– Smaka av med salt och svartpeppar och tillsätt smöret och persiljan. Vill du ha mer drag i soppan tar du försiktigt upp pepparfrukten och tar bort kärnorna och hackar ner fruktköttet.

Vi serverade vitlöksbröd till soppan vilket lyfte måltiden ytterligare ett snäpp!

 

/Moma

2 svar till “MATLAGET- SESSION 1”

  1. Sis 21 juli, 2010 den 22:14 #

    Åhh, härligt! Kul grej och soppar verkar ju god. Har länge varit sugen på en god kycklingsoppa, men inte gjort nåt försök. Kanske får prova denna. Även om jag känner mig lite tveksam till okran… Någongång för rätt många år sen fick jag äran (?) att smaka färsk, otillredd okra. Inte en helt angenäm upplevelse eftersom det var mer än slemmigt…

Trackbacks/Pingbacks

  1. MATLAGET SESSION 1, DESSERT « Momaskitchen's Blog - 22 juli, 2010

    […] 22 juli, 2010 · Arkiverad under Choklad, Dessert, Fikabröd, kakor och bullar, Matlaget, Recept, Vegetariskt &#183 Tagged Chokladkaka, Chokladtårta, Glutenfri kaka Här kommer receptet på Queenies chokladkaka som hon hade fuskat ihop innan jag kom i söndags! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: