ATT KOKA RIS

16 Jul

Misslyckanden

Misslyckanden suger. Jag var på knytis i söndags och kvällens värdinna hade lagat traditionell jamaicansk rice & peas. Jag har både lagat och ätit denna rätt minst hundra gånger. Det är inga konstigeter, det är ris som är kokat i cocosmjölk med lite lök, chili och timjan tillsammans med kidney bönor.  Alla gånger jag har ätit rice & peas har det varit lite klibbigt, alla gånger utan när jag åt på Restaurant Cottons i London och så nu i söndags. Det riset var inte klibbigt utan det var långt och fint basmatiris med en himelsk smak och doft av cocos, det var som att det sugit in all smak och sedan återslutit sig på något magiskt sätt.

Jag var på vippen att knalla in i köket på Cottons för att ta reda på hemligheten, men jag kom av mig vilket jag bittert ångrade. Väl hemma i Sverige ägnade jag mycket funderande kring hur man ska bära sig åt för att få riset så där fullproppat av cocossmak och ändå få det fast, skulle jag använda annat ris, annan cocosmjölk, annan kastrull… kanske en riskokare..?

Fast och shelly

Men nu har jag jag fått insider tips av The Jamaican Cooking Queen, det var bara att använda ett juste basmatiris och mycket cocosmjölk, mjölken ska koka upp först tillsammans med lök och kryddor. Riset skulle bli så där fint och ”shelly”. Shelly, preeeeciis vad jag vill ha!

Hur det gick? Det blev som vanligt, klibbigt. Så nu är nästa plan att kidnappa Da Queen, låsa in henne i mitt kök, tvinga henne att koka shelly rice & peas åt Moma varje dag. Resten av livet.

Jag hatar att misslyckas i köket! 

-Peas and out!

/Moma

4 svar till “ATT KOKA RIS”

 1. Lena 16 juli, 2010 den 10:22 #

  Du får öva! Hörde att man aldrig ska röra i riset med sked utan med en gaffel men det hjälper nog inte i det här hopplöst risiga fallet!

  • momaskitchen 17 juli, 2010 den 11:53 #

   Nu har jag övat, hade annan gryta och annan cocosmjölk denna gång och inga bönor. Det blev bättre, fast nu vet jag ju inte vad det berodde på…

 2. Mikaela 8 januari, 2015 den 17:13 #

  I Costa Rica river man kokos från kokosnöt och pressar ut vätskan som man sedan kokar riset i ☺️ Massor med jobb, men så bra det blir! Kanske man skulle kunna använda en juicemaskin för att underlätta?

  • Moma's Kitchen 8 januari, 2015 den 17:45 #

   Mikaela: Det är den gamla metoden som alla äldre förespråkar 🙂 Men nu (sedan ganska länge tillbaka) har jag faktiskt fått fason på mitt ris, kokar det oftast i traktörpanna när jag gör Rice and Peas 🙂 Herre-gud, jag hade glömt bort att jag inte var så bra på det här för några år sen! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: