FRÅN SLOTT TILL KOJA

14 Jul

I mitt fall blir det från koja till slott

Det är ju inte alltid solen skiner trots att det är sommar och man har semester och även om solen strålar mot oss under en längre tid kan det ibland vara trevligt att ta sig bortom torpet, stranden och kladdiga picknick korgar. Sverige har många och vackra slott att besöka. Taxinge slott, även kallat Kak-slottet, är ett av mina absoluta favoritslott.

Taxinge Slott

Kak-slottet stoltserar med 5o stycken olika sorters kakor, bröd och tårtor och allt smakar ljuvligt hembakat. Nåväl, jag har inte satt i mig av hela sortimentet, men av det jag ätit var allt fantastiskt gott. Det är såklart kafédelen som vunnit mitt hjärta, men den vackra slottsmiljön går inte heller av för hackor.

 

Taxinge Slott passar kakmonster i alla åldrar. Vill du ha lite lugn och ro avnjuter du ditt fika i biblioteket. Har du spring i benen kan du inta ditt fika i slottsträdgården, där finns också en liten lekpark för de allra minsta.

Skoklosters Slott

Vad gäller Skoklosters Slottscafé blir betyget i omvänd ordning, det vill säga miljön är det som kammar hem flest poäng. Det var en ojämn insats vi skådade. Jag tror inte det var bristande kompetens som gjorde det svajiga intrycket, det verkade mer som bristande intresse. De som driver kaféet har gjort så i ca 20 år, kanske har de tröttnat?

När vi kom fram till Skokloster var vi i desperat behov av mat och Skoklosters Slottscafé var det enda stället som var öppet för lunch den dagen och på menyn fanns några få husmansrätter, så valet var enkelt. Att de dessutom hade Slottsstek på menyn gjorde att hjärtat tog ett extra skutt.

Jag är glad i klassisk svensk husmanskost, och vissa rätter är svåra att misslyckas med om man bara har lite känsla för matlagning. Slottsstek borde höra till en av dessa rätter, då det framförallt är såsen och tillbehören som gör denna anrättning till vad den är.
Slottsstek är en svensk klassiker som tros ha fått sitt namn redan vid 1900-talets början, den har med andra ord drygt hundra år på nacken, och det var länge en tradition att servera slottsstek till söndagsmiddag.

Slottsstek är en god och enkel grytstek som kan lagas på benfritt nötkött som innanlår, högrev eller entrecote, den goda smaken på klassisk svensk slottsstek kommer av ansjovis. Den serveras med gräddsås och kokt potatis, gärna med tillbehör som gelé och kokta primörer samt pressgurka.

Men inte på Skoklosters Slottscafé, där serverades köttet till överkokt (läs sönderkokt) potatisgratäng och utan sås eller de klassiska tillbehören. Köttet smakade som någon Martin Ohlsson vakuumpackad variant av kallskuret kött, liknade trist grillkryddad rostbiff.

I efterhand misstänker jag att de valt att döpa rätten till Slottsstek för att den serverades i slottsmiljö. Kul? Nä, det tycker jag inte. Speciellt inte eftersom jag, när jag beställde min slottsstek, glatt ojat mig om att man såklart ska äta en klassisk slottsstek när man äter på slott! Denna anrättning gick loss på ca en  hundring, exklusive dryck.

Det var lite ljusare på fikafronten, om man bortser från de torra övergräddade cocoskakorna vill säga… Bullarna och mördegskakan med mandelmassa var goda och jordgubbstårtan såg fin ut. Skoklosters Slottscafé gör också sin egen ekologiska äpplejuice, som var frisk och god.

 

Vi hade i alla fall tur med vädret och jag hade bästa sällskapet och det är verkligen vackert vid Skokloster, så det fick väga upp dagen!

 

/Moma

5 svar till “FRÅN SLOTT TILL KOJA”

 1. momaskitchen 14 juli, 2010 den 20:23 #

  Jag såg just att Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm, tipsade om att man ska bege sig till Ulriksdals Slott och Sommar salongen. Där kan man njuta av den fina miljön och låta sig inspireras av de olika utställningarna som går under temana Trädgård – Bostad – Bröllop – Mat – Miljö. Käka mat för en billig penning kan man visst också göra!
  http://louisekonsumentkoll.se/ak-till-ulriksdals-sommarsalong/

 2. Sis 15 juli, 2010 den 09:35 #

  Ahh, jag minns förra sommaren vi var på kakslottet! Mysigt att sitta ute i fika, om än lite blåsigt när vi var där. Men framför allt var det ju smarrigt fika och egentligen dödsdömt att välja om man lider av grav beslutsångest som jag… Verkligen värt ett besök! För oss blir det nog ett besök till i sommar 🙂 Häng med!

  • momaskitchen 16 juli, 2010 den 15:30 #

   Hahahaha, jag dör, när du sa”lite blåsigt” kom jag just ihåg att din barnvagn (utan bebis) blåste nerför en brant kulle och nästan dödade kärleksparet som satt så fint och picknickade, medan du gastade ”vagnen, vagnen”varpå jag fick gallopera ner som en annan åsna och hämta den!

 3. Lena 16 juli, 2010 den 10:21 #

  Det borde bli polisanmälan! Servera slottsstek på det sättet för att tjäna pengar på turister! Botten!

  Ha en fin sommar Moma!

  kraam

 4. Sis 23 juli, 2010 den 19:14 #

  Ärligt talat skrek jag ”spring, spriiing!” medan jag själv satt kvar och höll hårt i bebisen. Och nog kan jag tycka att du kunde ha galopperat på lite…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: