VIETNAMESISK MASA MUMS

23 Jun

Nudelsopppa med krispigt grönt

Den här vietnamesiska nudelsoppan gör ingen ledsen, den är fullproppad med antioxidanter, järn och andra nyttigheter. Den innehåller bland annat vattenkrasse, eller skulle kunna innehålla om man inte blir blåst av torgkillen och får med sig machesallad i stället för vattenkrasse, vattenkrasse är rik på mineraler, järn och C-vitamin.  Soppasn innehåller även färsk spenat som innehåller rikligt med järn(nitrat) och oxalsyra.

Egentligen ska man förvälla färsk spenat innan man äter den, nitratet kan annars lätt förvandlas till nitrit. Men man kan äta mindre mängder oförvälld spenat utan att det innebär någon risk. Ingefäran har antiinflammatoriska egenskaper och så är den bra för matsmältningen.

Vietnamesisk biff- & nudelsoppa

4×3 cm färsk ingefära, skuren i tunna strimlor

1 bit chili, du avgör själv hur stark soppa du vill ha men tänk på att chilin blir starkare ju längre de ligger i soppan.

3 vitlöksklyftor, fint skurna

½ gul lök, strimlad

1.2 liter vatten

6 msk fisksås (plus eventuellt extra till serveringen)

1 lime, juicen (plus eventuellt extra till serveringen)

1 tsk socker

2 msk olja

150-200 gram biff eller entrecote, strimlad

8 medelstora champinjoner, skuren i kvartar.

3-4 msk msk färsk koriander, skär av stjälkarna och koka med soppan, spara bladen till strax före servering.

¼ isbergssalladshuvud, strimlat

1 ½ dl böngroddar

1 stor salladslök, strimlad

Servera färsk spenat och vattenkrasse till soppan, ca en näve av vardera sort.

125 gram risnudlar, koka enligt anvisningar och skölj med kallt vatten och tillsätt lite olja så att de inte klibbar ihop.

Gör så här:

-Fräs den gula löken mjuk i oljan tillsammans med chili, vitlök och ingefära.

-Tillsätt vattnet, fisksås, socker, limejuice och korianderstjälkar samt champinjoner och låt koka upp, slå av plattan och dra av kastrullen. Så här långt kan du förbereda soppan.  

-Strimla sallad och vårlök och ställ kallt i vatten.

Koka dina nudlar och ställ åt sidan.

Strimla köttet, salta och peppra med nymald svartpeppar och bryn köttet hastigt.

Till själva serveringen:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ställ fram nudlarna, krassen & spenaten, köttet och buljongen i olika skålar.

Lägg lite nudlar, spenat och krasse i botten på en soppskål eller djup tallrik och häll över buljongen ch toppa med köttet. Servera gärna extra lime, fisksås och koriander till.

-Ät och njut, det gjorde i alla fall jag!

/Moma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: