RABARBERSAFT MED VINBÄR

21 Jun

Äkta vara

Jag är ingen storkonsument av saft. Jag gillar inte köpesaft med en massor av skumma färgämnen, konserveringsmedel, konstgjort sötningsmedel osv. Men sonen gillar saft och han gillar läsk… Men eftersom jag får tvångstankar om läsken han dricker föredrar jag att han dricker saft.

KRAV-saft är relativt dyrt (jämfört med traditionellt framställd saft) så då känns det lyxigt att kunna servera hemgjord saft. Jag har alltid tyckt bäst om hemgjord saft, mormors körsbärssaft och farmors rabarbersaft! Syrran gillade säkert köpesaften bäst som barn- hon föredrog också pulvermos framför mammas äkta vara, konstig unge det där. Men hon är normal nu, nästan i alla fall.

Rabarber- & rödavinbärssaft

  • 1 kg rabarber
  • 6 dl röda vinbär (kan uteslutas, öka då mängden rabarber till ca 1.2 kg)
  • 3 dl vatten
  • 4 1/2 dl socker
  • juicen av en 1/2 citron

 

Gör så här:

– Rensa bären noga. Skölj rabarbern väl och skär bort eventuella fula bitar, skär den i mindre bitar (ca 5 cm). Lägg rabarber och bär i en stor kastrull, slå på vattnet. Låt koka i 15 min, RÖR EJ, då blir saften grumlig.

– Ta av saften och sila bort frukt- och bärkött. Häll saften i en kastrull och tillsätt socker och juice och koka upp saften på nytt. 

– Häll över saften i rena flaskor. Jag fick ut knappt 1 1/2 liter saft på den här satsen.

/Moma

Ett svar till “RABARBERSAFT MED VINBÄR”

  1. Sis 21 juni, 2010 den 22:49 #

    Ja, alla har vi haft stunder i livet vi inte varit så stolta över. Min var nog när ja fick för mig att skolans halvfabrikat smakade bättre än mammas hemlagade… Men man är ju inte sämre än att man snabbt kan bättra sig 🙂

    Förresten, jag hoppas den hemgjorda saften smakade. Glöm inte var du smakade den först! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: