Jamaicansk Jerk

17 Jun

Jerk innefattar egentligen både själva grillmetoden och den speciella kryddblandning som man marinerar köttet i. Jerk kommer från Jamaica och härstammar från den tid då arawakindianerna bodde i Jamaica, de använde denna teknik för att marinera och tillaga kött.

I Jamaica kan du äta jerkgrillat kött, som enligt tradition är grillat på kolbädd och med ett speciellt trä från kryddpepparträdet som avger en särskild smak på det man grillar.

De mest framträdande smakerna i Jerk är kryddpeppar, muskot och kanel. Jerkmarinerat kött får en djup och kryddig smak som passar till både fläskkött, kyckling och fisk, men fisk behöver inte marineras lika länge som kött.

Momas Jerk Ribs

Jerk Ribs

  • 1 kg spareribs (kamben)
  • 1 msk kryddpeppar/jamaicansk pimento, mald  eller mortlad
  • 1 msk timjan
  • 1 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • 3/4 tsk muskot
  • 3/4 tsk kanel
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk mörk moskavadosocker
  • 1 dl olja
  • 1 msk kinesisk soya
  • 1 tsk salt
  • ½ dl vinäger
  • 2 msk mörk rom
  • 1 Scotch bonnet pepper (eller habanero), ta bort hälften av fröna i fall du inte vill ha så starkt
  • 3 små salladslökar, fint skurna

-Blanda ner alla ingredienser, utan löken och chilin, i en mixerskål och mixa till en slät massa. Tillsätt den rivna löken, chilin och salladslöken och kör i ca 30 sekunder till.

-Stoppa köttet i en plastpåse och täck det med marinad och låt det marinera över natten. Stick små hål i köttet med en vass kniv så att marinaden kan tränga in i köttet ordentligt.

– Ta fram köttet i ca 30 minuter före du ska grilla det så det blir rumstempererat.

-Tillaga i ugn i 110 grader, efter ca 1-1/2 timmar, tar du ut ribsen och penslar dem med jerk-marinaden som de legat i, sedan höjer du temperaturen till 285°C och sätter ugnen på grill och kör tills de fått fin färg.

 Jerk Ribs, Rice & Peas with coleslaw

 – Jag serverade mina ribs med bönris och en fruktig ananascoleslaw, mycket gott!

/Moma

18 svar to “Jamaicansk Jerk”

  1. Ylva 17 juni, 2010 den 10:59 #

    Hahaha, det där gåggel kan man alltid lita på!

  2. Lena 17 juni, 2010 den 20:42 #

    Det är nästan så att jag omgående bjuder hem mig till dig! MUMS!
    För det blev väl rester?

  3. momaskitchen 17 juni, 2010 den 21:30 #

    Klart det blev rester- men de är slut nu, så gott blev det! 🙂

  4. Lena 17 juni, 2010 den 22:31 #

    Tack – inte!
    Å inte ble man bjuden 😦

    😉
    kram

  5. momaskitchen 17 juni, 2010 den 22:47 #

    Äsch, fint folk bjuder in sig själv. Annars får man ju aldrig komma bort!

  6. Sistren SophiJAH 12 oktober, 2010 den 23:37 #

    grym blog.

    • momaskitchen 13 oktober, 2010 den 11:44 #

      Tack vad kul, hoppas du hittar något att hålla händerna sysselsatta med :)!

  7. Åke 29 juli, 2012 den 21:37 #

    Gott men jag vågade mig bara på en 1/2 habanero. Räckte ganska bra det också.

    • Moma's Kitchen 30 juli, 2012 den 15:25 #

      Javisst, pepparfrukter kan ju variera ganska mycket i styrka också, lite som ett lotteri med gommen som insats 🙂

  8. Charlotta 19 augusti, 2012 den 12:39 #

    Wihoo, du är en pärla! Ska prova i veckan. TACK för hjälpen!

    • Moma's Kitchen 19 augusti, 2012 den 21:41 #

      Charlotta: Ja, jag kan ju inte garantera att det var jerkkryddat som ni åt i Malmö, men hoppas det smakar ändå!

Trackbacks/Pingbacks

  1. En karibisk kväll att minnas | pickipicki - 20 juni, 2012

    […] på Momas vis Skåla i rum punch och dippa friterad matbanan i tamarindsås och majonnäs. Grilla jerk chicken och servera med ris på bästa kokosmjölksviset, grillade cassavaknyten, potatissallad, coleslaw […]

  2. DEJT I MOMA’S KITCHEN « - 21 juni, 2012

    […] blev Jamaican Rice & Peas, vilket är ris och kidneybönor kokat i cocosmjölk, samt  grillad jerk-kyckling som också det är en klassisk jamaicansk rätt med en kryddblandning som härstammar från […]

  3. Goda revbenspjäll « - 6 november, 2012

    […] fläskkött, kanske var det kanelen och kryddpepparn som gjorde det, de återfinns ju båda i jerk seasoning. Egentligen gillar jag inte kanel i mat, eller jo, men då måste det verkligen vara välbalanserat […]

  4. Bästa gästerna och Bite Size « - 17 februari, 2013

    […] hennes Berra på karibisk afton, jag dukade upp med jamaicanska ölen Red Stripe, rhum punch, jamaicansk jerk chicken, grönsaksris, stekt plantain, en het salsa och en mango- avokadosalsa, samt panko- och […]

  5. Livets kryddor | - 7 april, 2013

    […] jag inte till de färdiga torra kryddorna du kan köpa på burk som mer liknar BBQ-krydda, utan the real thing. Jag fullkomligt älskar Jerk Chicken, Jerk Pork, Jerk Fish- Jerk […]

  6. Skrapan Food Event | - 22 april, 2013

    […] Nu lagar i och för sig inte Mr Mills bara karibisk mat även om han just den här dagen grillade Jerk Chicken. […]

  7. Rostad sötpotatis | - 26 januari, 2014

    […] du behöver inte begränsa dig till enbart snacksande, sötpotatisen är god som tillbehör till Jerk eller ugnsbakad och grillad kyckling […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: