PLANTAIN & KOKBANAN

15 Jun

Kärt barn har många namn

Matbanan, mjölbanan, kokbanan och plantain

I Västindien kallar man dessa bananer för plantain, vilket jag också brukar kalla dem för. Det tog många år innan jag fick höra det svenska namnet på dem, vi kallar dem oftast för mat- eller kokbanan i Sverige.

De flesta kokbananer saknar, liksom dessertbanan, frön. Skalet är gulgrönt och ganska tjockt. Det kan vara svårt att dra av, varför man ofta skalar med kniv. Kokbananer kan inte användas på samma sätt som andra bananer. De ska kokas, stekas eller bakas och används på samma sätt som potatis. Den mjöliga konsistensen och litet söta smaken gör att kokbananer passar bra i starkt kryddade rätter.

De bananer som säljs är oftast gröna och omogna, men de brukar mogna på några dagar i rumsvärme. Färgen avslöjar inte alltid mognadsgraden, utan man får klämma försiktigt på dem för att ta reda på hur mogna de är. När de börjar bli lite mjuka går de bra att koka, och när de är ordentligt mjuka passar de till stekning.

Koka så här: Skala bananerna med hjälp av en kniv och skär dem i 6-7 cm långa bitar. Koka dem tills de är mjuka. Koktiden beror på mognadsgrad och hur tjocka de är.

Stek så här: Skala bananerna med hjälp av en kniv och skär dem på längden i 4-5 skivor. Om bananerna är långa, dela dem på mitten. Salta bananerna lite och stek dem gyllenbruna på medelvärme i olja.

Jag steker ofta mina plantain med lite salt och serverar dem som tillbehör till grytor och kött.  De är goda till vegomat och till fiskrätter också!

 

/Moma

16 svar to “PLANTAIN & KOKBANAN”

  1. Joakim 16 juni, 2010 den 07:49 #

    Hej!

    Vilken bra blogg du har den kommer jag att följa. Titta gärna in på min som handlar lite om samma sak fast ur ett annat perspektiv.

    ha De Gott / Joakim

  2. Lena 16 juni, 2010 den 17:17 #

    Har jag aldrig ätit. Gillar inte frukt i mat men kokbanan kanske inte är så fruktig?
    Ge mig en gryta med vindruvor och/eller bapelsin i så kan jag matvägra i dagar! Kanske bästa dieten för en fet en?
    Jag är inte bredare än jag är lång även om jag är ganska kort men jag är mer konvex än konkav runt midjan numera.

    Vad smakar de? Banan eller?

  3. silvana 5 januari, 2012 den 01:21 #

    Hey

    I Have just moved to Stockholm…. Being a Londoner who can just about walk to any street corner store to buy Plaintains… I was just wondering where I could find these here… I live in sodermalm, but I dont mind travelling a little to try and find it… all in days exploration of the city

    Many thanks

    • Moma's Kitchen 5 januari, 2012 den 08:03 #

      Hi, welcome to Stockholm, hope you’ll enjoy it here!

      You can get plantains at Daglivs in Fridhemsplan, they also have yellow habanero (sweet and fruity hot pepper and a good substitute to scotch bonnet).

      Get your plantains in good time though, since the plantains you find in Stokholm are almost always green! Good luck!

      • silvana 5 januari, 2012 den 13:59 #

        Thank you so much!!!! will head over there today… planning a dinner for monday! fingers crossed

      • Moma's Kitchen 6 januari, 2012 den 10:57 #

        Hope you got what you where looking for and good luck with your dinner on Monday! 🙂

  4. martin Holm 23 september, 2013 den 21:23 #

    Som det sades ovan – kärt barn har många namn.
    På Swahili heter dem Epitoke!
    Hur goda som helst att göra mos på, till detta en riktigt het köttgryta och en flaska 7%-ig Kilimanjaro Beer!
    Sen är det bara att drömma sig bort till Tanzania på 70-talet

    • Moma's Kitchen 23 september, 2013 den 21:36 #

      Det låter spännande, både moset och Tanzania på 70-talet! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. VECKANS VEGOUTMANING « Momaskitchen's Blog - 16 juni, 2010

    […] Servera gärna med plantain, ananascoleslaw samt […]

  2. CHICKS AND MORE CHICKS « Momaskitchen's Blog - 13 augusti, 2010

    […] åt Fried Plantain, Moma’s Jamican Curry Chicken med Queenies Coconut Rice samt bönsalsa och coleslaw. Till […]

  3. JAMAICANSK FRUKOST « Momaskitchen's Blog - 5 september, 2010

    […] Queenie i rummet intill som gick upp och gjorde en jamaicansk helgfrukost. Fried Dumplings, stekt plantain, stekt ägg samt vita […]

  4. Helg-häng « - 12 november, 2012

    […] har introducerat plantain i hennes liv. Vi har ätit stekt plantain till Jamaican Rice & Peas och Five Spice Chicken […]

  5. Bästa gästerna och Bite Size « - 17 februari, 2013

    […] dukade upp med jamaicanska ölen Red Stripe, rhum punch, jamaicansk jerk chicken, grönsaksris, stekt plantain, en het salsa och en mango- avokadosalsa, samt panko- och cocospanerad kycklingfilé och bake […]

  6. Karibisk söndagsmiddag | - 25 mars, 2013

    […] Jag serverade rice and peas, (som är jamaicanskt bön- och cocosris) samt five spice chicken och stekt plantain, ugnsrostad potatis och sötpotatis och en karibisk majonäs samt […]

  7. Let’s go bananas | - 21 augusti, 2013

    […] om green bananas/green figs är vanliga omogna bananer eller om det är en särskild sort (somplantain/matbanan/kokbanan ) som man använder i matlagning, men det visade sig vara vanliga gröna […]

  8. É-toh med kokbanan och jordnötter - Christina Gustavson - 27 november, 2014

    […] till é-toh: 2 kokbananer, mogna, sk röda kokbananer (plantain) 1 kaffekopp färska jordnötter Röd […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: