Ris hör till den vanligaste basfödan i Västindien, men man äter sällan riset som det är, utan man kokar det till exempel med cocosmjölk, kryddor, bönor, grönsaker osv. Jag hittade detta trevliga recept på karibiskt ris av Mr Jinks Jenkins från Trinidad & Tobago.
Ris med gungo-bönor (Pigeon peas)
4 deciliter jasmin ris
3 deciliter gungo-bönor
½ deciliter jungfruolja
1 tesked salt
2 teskedar malen röd paprika
1 ½ matsked rosmarin
-Lägg riset och gungo-bönorna i vatten över natten.
Koka först gungo-bönorna i rikligt med vatten.
När bönorna ännu känns något fasta tillsätt olivoljan, paprikan samt riset.
Koka allt tills riset är klart.
-Smaklig spis!
/Moma
Ännu en sort och en rätt att sätta upp på ”att göra”-listan! Tror du det blir lika gott med råris eller fullkornsris?
Njae, det tror jag inte för jag tycker inte att det är lika gott med råris som jasmine (fast det är ju nyttigare). Det ska finnas ett grönsaksris bland mina recept- det tror jag passar bättre att göra på råris i så fall.