PEPPARKVARNAR

13 Jun

Färdigmalt vägdamm V/S nymald aromatisk väldoftande peppar

Jag använder alltid nymald svart- och vitpeppar när jag lagar mat, har jag inte tillgång till pepparkvarn så tar jag en mortel, finns det ingen mortel tar jag och lägger pepparkornen i en kökshanduk, sedan krossar jag kornen med en hammare. Finns det ingen hammare så tar jag en sko eller något annat som går bra att banka med! Är det värt det? Ja, jag skulle aldrig använda färdigmald peppar, åtminstone inte svartpeppar, jag tycker det smakar vägdamm.

Jag är övertygad att med en pepparkvarn kan den uslaste kocken göra mästerverk! Färsk pasta, knaperstekta baconbitar, körsbärstomater, riven parmesan, färsk basilka och… kronan på verket: massor av nymald svartpeppar! Jag lovar att du blir kvällens kung eller drottning!

Vilken sort

Jag har tre olika pepparkvarnar. En gammal Peugeot som jag adopterade från en tidigare arbetsplats, den har kvarnverk av stål, den finmaler, den använder jag när jag ska ha finmald svartpeppar. Sedan har jag en Ikeakvarn med keramiskt kvarnverk, den har jag till vitpeppar. Juvelen i min lilla tronsamling är min kvarn med keramiskt kvarnverk från Zassenhaus. Jag tror jag betalade mindre än en hundring för den, det var en testmodell eller något i den stilen så den slumpades bort. Då visste jag inte att det var en juvel jag lagt vantarna på, inte heller att Svenska Kocklandslaget använder Zassenhaus pepparkvarnar.

Inte utan min kvarn

Min Zassenhaus har fått följa med på resor, men på senare tid har jag blivit rädd att glömma den kvar i semesterlandet. Sist  jag åkte till Tobago tog jag med mig en Ikeakvarn, som numer bor i Tobago. Fördelen att resa med Ikeakvarnen är att den är av glas och plast, material som inte påverkas av värme eller fukt. Jag tycker att Ikeakvarnen håller förvånande hög kvalité med tanke på inköpsställe och pris. Jag har testat andra betydligt dyrare, till exempel Skeppshult som var skit.

Jag har nymald svartpeppar till så mycket; tomaten på mackan, stekt ägg, på pastan, i grytan och i salladen. Kan man till exempel äta Spaghetti Carbonara utan ett hav av nymald svartpeppar?

Viken är din favorit och vad är det du tycker om med den?

/Moma

 

 

Peugeot, Ikea, Zassenhause

10 svar till “PEPPARKVARNAR”

  1. Sis 13 juni, 2010 den 09:16 #

    Ahh, min Peugeotkvarn där man ställer in pepparstorleken längst ner på kvarnen. Alltså inte genom att skruva på den lilla knoppen längst upp som brukligt, samma knopp som man skruvar av när man ska fylla på den, för övrigt samma knopp som alltid skruvar av sig själv i tid och otid när man dragit några varv med kvarnen och som då plötsligt ger grova korn som smågrus. Tvi vale! Därför gillar jag min Peugeot där man slipper knoppen!

    Kan inte annat än att hålla med dig angående färdigmald peppar aka vägdamm. För att inte tala om den där sk mellanmalda eller grovmalda sorten. Hua!! För mig är det hellre ingen peppar än färdigmalen!

    Ps. I hemlighet trånar jag efter en Zassenhause av din modell. En bättre kvarn har jag aldrig hållt i min hand!

  2. Anna-Karin 13 juni, 2010 den 17:26 #

    Har önskat mig en peugeot men har ej fått någon än! Kollade på en i rätt storlek på Åhléns för inte så länge sedan, men just den dagen kände jag att jag blev väldigt snål…:-)

  3. Therese 13 juni, 2010 den 17:26 #

    Har verkligen fått lära mig nå´t nytt. Hitintills har min kunskap angående pepparkvarnar varit mkt begränsad, har trott att en pepparkvarn är en pepparkvarn och så länge det kommer ut små svartpepparbitar i den nedre änden så är kvarnen OK. Men så är icke fallet.
    Så nu har jag skrivit upp pepparkvarn på önskelistan 🙂

    P.S Håller med om att färdigmald peppar är inte någon höjdare.

    • momaskitchen 13 juni, 2010 den 17:59 #

      Anna-Karin: Om du fortfarande ska köpa en så rekomenderar jag att du kollar runt lite och att du tar med Zassenhause när du jämför, de ligger i samma prisklass som Peugeot och lirar i samma liga… Men jag tycker att Zassenhause är strået vassare.

  4. Sis 13 juni, 2010 den 18:07 #

    Sist jag kollade på NK (iofs några år sen) så var Zassenhause tom några tior billigare än Peugeot! Den gången blev det en i present, men jag trånar fortfarande efter en egen som kan få dela tronen med den befintliga Peugeoten.

  5. Andreas 13 juni, 2010 den 21:19 #

    Kommer nog köpa en Zassenhaus inom en snar framtid men vet inte vilken modell jag ska välja.. Blir inte 95 cm:aren iaf 🙂

  6. Lena 16 juni, 2010 den 17:33 #

    Jag kör med en ärvd Skeppshult samt en presentad Skeppshult till vit- och svartpeppar. Dessa båda älskar jag och tar med mig när jag lagar mat borta. Självklart har jag en Peugot saltkvarn (present den med) med franskt havssalt i, present det med 🙂
    Ikeas kvarnar är förvånansvärt prisvärda. Enda felet är att man ställer den med kvarnverket uppåt och där samlas det fett och damm.
    Färdigmald peppar går inte att äta! Punkt.

  7. momaskitchen 16 juni, 2010 den 22:16 #

    Åh, har du tjackat nya?! Fasiken vad lyxigt! Jag trodde du hade peugeot-kvarnar..?

  8. Andreas 16 juni, 2010 den 22:50 #

    Ja visst.. O det blev inte bara kvarnar 🙂 Jag har en saltkvarn från peugeot..

Lämna ett svar till Lena Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: