CHELOU KABAB KOBIDE

12 Jun

Persiska grillspett

Jag har förstått att det är många som söker recept på Chelou Kabab Kobide, persiska nötfärsspett.

Här kommer ett recept som jag har saxat ur den trevliga kok-boken Persiskt Kök- månghundraåiga traditioner och moderna recept skriven av Shapour Varzdari.

Chelou Kabab Kobide (4 pers)

  • 2 små gula lökar, rivna
  • 600 gram nötfärs (helst 15% fetthalt) eller lammfärs, eller 300 av varje sort
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk finmalen svartpeppar

Gör så här:

-Mixa färs, riven lök, salt och peppar till en fast smet. Gör avlånga bullar och sätt dem på ett spett, krama till så att det blir en korv.

-Grilla spetten, vänd dem ofta så att färsen förblir saftig, sänk värmen och låt färsen bli genomgrillad och få fin färg.

Har du inte tillgång till en grill går det bra att steka dem i övre delen i ugnen, 225 grader.

– Servera med grillade tomater, grönsaker, varma pitabröd och persiskt ris, mums!

P.s Jag tror att de spett som är bäst lämpade att använda är de långa platta metallspetten, det är lättast att få färsen att sitta kvar på dem. Skulle färsen vilja trilla av går det bra att blanda i en äggvita eller 1 tsk bakpulver i köttfärssmeten

/Moma

 

4 svar to “CHELOU KABAB KOBIDE”

  1. Ylva 12 juni, 2010 den 22:02 #

    Åh gudars vad sugen jag blev! Minns en trevlig persisk restaurang i gamla hötorgshallen (dvs innan de byggde om helt)! Dit gick jag i min ungdoms dagar lite då och då och åt av den fantastiskt smarriga maten, jag minns fortfarande riset jag aldrig stött på varken innan eller efter, mums. Eller ja, jag minns allt faktiskt. De hade dessutom förträfflig personal 😉

    Måste genast uppdatera mig på det persiska köket! Har du fler recept? På någon sås eller kanske riset?

    Förresten, skulle man mixa köttfärsen med en mixer? Inte bara blanda ihop som vanligt?

    Tack Moma för all inspiration!

  2. Ylva 12 juni, 2010 den 22:16 #

    Förresten, bra att få tips på hur man kan få färsen att stanna kvar på pinnarna! Måste prova det där med bakpulvret. Det blir inte fluffiga spett då..? 🙂

  3. momaskitchen 12 juni, 2010 den 23:05 #

    Hahaha, nä, jag hoppas verkligen inte att det blir ”fluffiga” spett! Jag litar på kokboksförfattaren, det var Shapour som tillsammans med två av sina bröder drev den Persiska restaurangen i Kungshallen! Hm, exakt vad han menar med ”mixa” vet jag inte… Tyvärr. Kanske att köra löken i en mixer och sedan tillsätta färsen och mixa den medi?

    Youghurtsås, med mynta är gott till!

    Här finns ett till persiskt recept, med persiskt ris och allt 🙂
    https://momaskitchen.wordpress.com/2010/05/06/persiska-kycklingspatt-med-ris-m-m/

  4. Ylva 13 juni, 2010 den 08:34 #

    Ahh, slarvigt av mig att inte kolla om du redan lagt ut nåt… Tack, här ska lagas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: