MOROTSKAKA

10 Jun

 

En mjuk kaka som redan hunnit bli en klassiker. Jag tror att det var Rosendals Trädgårdscafé som först introducerade den i Sverige någon gång under tidigt 90-tal. God är den i alla fall, en smakrik kaka med frisk creme chese glasyr.

Kaka
2,5 dl solrosolja eller annan olja med neutral smak
3 dl råsocker+ 1/2 dl mörk muscovado socker
4 dl fint rivna morötter
3 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1/2 tsk nyriven muskot
1 tsk kanel

Topping
150 g mjukt, rumsvarmt smör.
200 g färskost, typ Philadelphia
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
saft och skal från 1/2 citron eller en liten lime

Gör så här:

-Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt olja och morötter.
-Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten . Häll smeten i en smord och bröad form c:a 23 cm i diameter.
-Grädda kakan i 200 grader i ca 45-60 min.

-Vispas alla ingredienserna till toppingen till en luftig smet.  Bred glasyren över kakan när den har svalnat. Låt kakan stå kallt så att toppingen stelnar något.

Serveringstips: Ska det vara extra kalasigt är det gott och fint att servera färska jordgubbar till! Om man vill ha en enklare variant av vardagsgott går det bra att göra kakan utan glasyr och bara pudra lite florsocker över före servering!

/Moma

Ett svar till “MOROTSKAKA”

  1. Ylva 10 juni, 2010 den 23:54 #

    Åhh, det är så gott! Skulle baka mig en egen för många år sen med ett recept från den röd/vitrutiga kokboken, men receptet var ju galet så det blev pannkaka (ja, inte bokstavligt talat förstås). Men nu ska jag nog göra ett nytt försök med ditt recept!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: