Den klassiska husmansrätten dillkött ska egentligen lagas på kalvkött. Men jag brukar laga på kycklingfilé och det blir jättegott och så är det snabbt och enkelt också.
Dillkött på kycklingfilé
Det här behöver du till kycklingen
- 2 kycklingfiléer
- 5 dl vatten
- 4 vitpepparkorn
- 2 svartpepparkorn
- 4 kryddpepparkorn
- 1/2 gul lök, klyftor
- 1-2 morötter, slantade.
– Koka upp vatten och kryddor, lägg ner hela kycklingfiléerna. Sjud köttet i ca 10- 20 minuter, beroende på filérnas storlek. Skumma eventuellt av köttet. Kontrollera att kycklingen är genomstekt, att köttsaften är klar utan rosa inslag. Ta köttet åt sidan. Koka morötterna mjuka, al dente, i samma buljong som kycklingen kokat i.
Dillsås
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl buljong, använd gärna den buljong som kycklingen kokat i.
- 1/2 dl grädde
- 3 msk hackad dill
- 1/2 msk vinäger
- 1/2 tsk socker
- salt
- nymald vitpeppar
- 1 äggula
– Smält smöret och red med mjöl. Vispa ner buljong, krydda med nymald vitpeppar och salt, låt sjuda ett pa minuter, tillsätt dill samt ättika och socker. Smaka av, tillsätt eventuellt mer salt och peppar. Ta såsen från värmen och rör i en äggula.
– Ät med gröna ärtor och nykokt färskpotatis, smaklig spis!
/Moma
Åh! Gott!
Jag har också brukat laga rätten på kyckling ibland, men på en hel sådan. En husmansklassiker av den bästa sorten!
Trevlig helg Moma!
Lagade den här idag och jag skulle nog dubbla mängden vinäger för att få den riktigt syrlig ( som jag gillar:-)
ja dom ingredienserna HAR JAG JU! Bokmärkt 🙂