SNYLTGÄSTANDE BLADLÖSS

17 Maj

Objudna gäster

Jag har fått bladlöss i två av mina Jamaican Bell. Efter lite efterforskningar misstänker jag att det beror på övervattning, vilket verkar vara den vanligaste anledningen till att plantan blir angripen av bladlöss. Det ska gärna torka upp lite mellan vattningarna men inte så pass mycket att växten blir slokörad.

Bladlöss är inte farligt och som namnet anger angriper de bladen och inte frukterna. Bladlössen lever på näring som de suger ur växten och får man för mycket ohyra kan växten tappa bladen och det kan resultera i att plantar dör eller inte ger någon frukt.

Det finns olika bekämpningsmedel ute i handeln. Jag har ingen större koll på bekämpningsmedel, men jag vill inte spruta mina växter med kemiska preparat eftersom jag gror för förtäring. Det vore ju inte så kul om man blev neongul efter att ha ätit chili som blivit besprutat med kemiska preparat…

De flesta tipsar om såpvatten, såpan kväver lössen till döds. Det krävs att man upprepar proceduren i några dagar samt att man träffar lössen, vilket kan vara svårt om växten blivit så pass angripen att bladen rullat ihop sig.

Många tipsar om att man kan duscha växten med kallt vatten som gör att lössen faller av. Det funkar om du har trädgård som blir besökt av djur som äter upp de trillade lössen, annars klättrar de tillbaka upp på växten igen.

Recept på såpvtten för bladlöss:

  • 3-4 matskedar såpa per liter vatten

Så här gör du:

  • Du torkar bort/borstar av de löss du ser sedan sprutar du plantan med såpvatten. Var noga med att spruta under bladen då bladlössen helst håller till där.

-Lycka till!

/Moma

 

 

Ett svar till “SNYLTGÄSTANDE BLADLÖSS”

  1. Lena 19 maj, 2010 den 00:11 #

    Det här receptet är kanon! Billigt och miljövänligt förutom att det tar kål på ohyra!

    http://almamater.bloggplatsen.se/2010/04/18/2852563-miljovanligt-bladlusmedel-paj-och-bastu/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: