TOBAGO-KYCKLING

10 Maj

Jag har redan pratat om den här kycklinggrytan så jag ska fatta mig kort och gå direkt till receptet!

Tobagokyckling- Stew Chicken

Det här behöver du till marinaden:

  • Saften från 1 lime
  • 1 1/2 msk färsk ingefära, finriven
  • 2 1/2 msk curry
  • 1 1/2 tsk timjan
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1/2 gul lök, riven
  • 1 1/2 msk bladpersilja, hackad
  • 2 msk koriander, hackad
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 1/2  tsk nymald svartpeppar
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 3 msk olivolja

Detta behöver du till själva grytan:

  • 1 färsk kyckling, styckad i mindre delar
  • 2 tomater, tärnade
  • Den resterande marinaden
  • 1/2 gul lök, tunt skivad
  • 1 dl cocosmjölkspulver utblandat med ca 1 1/2 dl vatten (1 burk cocosmjölk)
  • 1 tsk ättika
  • 1 msk ketchup

– Stycka kycklingen och skölj den, lägg sedan delarna i en bunke och pressa över lime. Tillsätt sedan alla ingredienser till marinaden och blanda väl.

– Nu ska du bryna kycklingen, det görs i olja och socker. Det kan vara lite knepigt (kika här på hur man bryner i socker) att få rätt färg på sockret, det ska bli mörkbrunt, men passa dig för när det väl blivit gyllene går det fort och det osar en del. Ta 3-4 msk olja och en dryg matsked socker.  När sockret blivit mörkbrunt lägger du ner alla kycklingdelarna i grytan och bryner dem tills de fått fin färg, skaka först av marinaden från kycklingdelarna och spara den till sedan.

– När du brynt kycklingen tillsätter du resten av marinaden, knappt 1 dl vatten, de tärnade tomaterna och den skivade löken. Koka ner/reducera  såsen tills att det är cirka hälften av vätskan kvar.

-Tillsätt cocosmjölk och ketchup och låt småputtra i ytterligare ca 15-20 minuter, såsen ska tjockna lite, men späd med mer vatten i fall det blir för tjockt.

– Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar och tillsätt ättikan.

Vill du göra dumplings till kan du följa Michael Trachiotis anvisningar för hur man gör dumplings. Jag gör mina i stort sett likadant, men jag bakar ut mina med kavel så att de blir hälften så tjocka men det är en smaksak.

-Lycka till och smaklig spis!

/Moma

14 svar to “TOBAGO-KYCKLING”

  1. Lena 10 maj, 2010 den 16:02 #

    Det var ju inga konstigheter så den borde man ju försöka laga! Verkar urgott!

  2. PhereinNikê 11 maj, 2010 den 19:39 #

    WOA! Måste definitivt testa denna maträtt!!! Låter deliciöst!!! *dreglar*
    Mina chilibebisar har blivit jättestora och RÖDA! 😀 *nöjd* Snart kommer paprikan att lyfta drivhustaket men ÅH vad jag älskar att se allt växa! :mrgreen:
    Blir att testa i helgen… nam, nam,nam!!!

  3. Åsoa 13 maj, 2010 den 14:16 #

    Mat är kärlek och mycket kärlek hemma i momaskitchen. Den här kyckligen smekte och hottade up min själ i en tid då jag behöver det som mest. Helt enklet bland det bästa jag ätit!!!! Och lite flingsalt….kramar i massor till kocken och min valda syster

  4. momaskitchen 13 maj, 2010 den 20:38 #

    🙂 Sötnos Åsoa, massor av kärlek till dig!!

  5. tina 9 september, 2011 den 10:20 #

    Tack, tack, tack för det här kycklingreceptet! 10 poäng! ❤
    http://www.pickipicki.se/2011/09/momas-tobagokyckling/

  6. FF 26 mars, 2013 den 10:32 #

    Vilket otroligt fantastiskt recept!!! Jag har gjort detta två gånger nu och båda gångerna har detta varit den godaste kycklingen jag någonsin har ätit. Tack snälla för detta underbara recept!!

    • Moma's Kitchen 26 mars, 2013 den 19:42 #

      Hej, vad kul att höra, det gläder en matsjäl 🙂

  7. Charlotta 8 november, 2013 den 13:10 #

    Det här ska vi laga imorgon, hurra! En kycklingvariant till Calle och en quornvariant till mig :=)

    • Moma 8 november, 2013 den 23:38 #

      Bra val- keep me posted! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. ÄTA UTE I LONDON « Momaskitchen's Blog - 31 maj, 2010

    […] Jag har ätit: Portugisiskt från Nandos Indiskt från Bombay Bicycle Club Karibiskt från Cotton Indiskt från Balti House Mc Donald’s Från marknaden i Greenwich åt jag japansk och etiopisk mat. Hemma i Millans kök åt vi Momas Tobago Stew chicken […]

  2. PÅ FREDAG « Momaskitchen's Blog - 30 september, 2010

    […] jag sonen om det finns något västindiskt som han skulle vilja äta. Svaret kom blixtsnabbt: Tobagokyckling och dumplings! Jag: Nä, det går inte, det har jag redan bloggat om. Sonen med fasa i blicken: […]

  3. LA FAMIGLIA « Momaskitchen's Blog - 22 november, 2010

    […] hann knåpa ihop typ 5-6 rätter inför morgondagen. Jag lyckades även ro iland en Tobagokyckling och dumplings till sonens lycka och han har tjatat om dumplings och kyckling i två veckor nu, så […]

  4. Året-runt-mat | - 14 juli, 2013

    […] mig något, jag äter gärna karibiskt året om. Och om sonen fick bestämma skulle vi nog äta tobagogrytan (stew chicken) minst två dagar i veckan året runt och här om dagen fick han bestämma, ja, maten […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: