SWEDISH NATIONAL DISH

28 Apr

 

Jag tappar bort mig i bland. Då är det bra att sonen påminner mig. Utan pardon och ofta med ett ”Asso sluuta lek, du e svenne ok? Swedie, inget annat!”

Så för att visa mina rätta svenneränder serveras det idag köttbullar med gräddsås samt potatis & lingonsylt, en svensk nationalrätt,  i Momas kök. Fast jag kanske skulle ha serverat olika sorters sill under ett par dagar för att få tyst på allt tjat om att jag är sweedie…  Som om jag inte visste det.

Men jag tycker om att låna och blanda. Och det ska han vara glad för av flera anledningar. En är att vi annars skulle äta potatis varje dag, vart eviga vecka. Hur kul tror ni han skulle tycka det var? Aha, jag kanske ska börja med potatisbestraffning om han mot förmodan skulle få för sig att inte hålla sig i skinnet. Jag skulle då inte lida i alla fall.

 

Här kommer receptet på härligt svenska köttbullar:

 • 9oo gram köttfärs
 • 3/4 dl ströbröd
 • 2 dl mjölk
 • 2 ägg
 • 1 gul lök, grovriven
 • 1/2 dl rotselleri, finriven (För som Lena säger att Lisa sagt: ”Selleri smakar inte alltid jättemycket i sig självt men den lyfter fram smaken på de andra råvarorna! Punk.”
 • 3/4  tsk svartpeppar
 • 1/2 tsk vitpeppar
 • 1 1/2 tsk salt
 • 1 tsk örtsalt

Så här gör du köttbullarna:

 • Blanda ströbröd, salt & peppar med mjölken, låt stå och svälla några minuter.
 • Blanda i köttfärsen. Blanda ordentligt men inte för länge, då kan smeten bli trådig och seg.
 • Blanda i äggen.
 • Om du har gott om tid kan du låta smeten stå och dra sig en stund. Jag brukar förbereda så här långt i receptet på morgonen innan jag går till jobbet eller på  kvällen innan och låta smeten stå och vänta på mig i kylskåpet.
 • Trilla lagom stora köttbullar, de krymper lite när du steker dem, och stek dem gyllene i smör.

-Servera köttbullarna med kokt potatis, gräddsås, lingonsylt och pressgurka!

Smaklig spis!

/Moma

4 svar till “SWEDISH NATIONAL DISH”

 1. hotness 29 april, 2010 den 09:48 #

  Vilken klassiker!

 2. Karin 16 januari, 2012 den 11:44 #

  Du kan få skicka en tallrik till mig, så hoppar jag över gröten i dag:)

Trackbacks/Pingbacks

 1. GRÄDDSÅS « Momaskitchen's Blog - 28 april, 2010

  […] tråkig potatis i sås, kallt dagen-efter-kött får en juste upplivning av varm härlig sås och köttbullar & potatis har inte en suck ensamma på tallriken utan […]

 2. GRANSKOTT « - 22 maj, 2012

  […] recept är med enbär och viltkött, men jag hade ingendera hemma så jag körde på mitt vanliga köttbullsrecept och så la  jag till en deciliter grovt hackade granskott. Det smakade inte så mycket av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: